Vett och etikett i kyrkan


Vi har alla varit mer eller mindre skyldiga till att ha brutit mot några etikettregler i kyrkan eller under mässan. Ibland gör man saker utan att reflektera över hur egoistiskt det kan vara. Bot och bättring är gott för själen därför har vi på confessiones sammanställt en liten lista på beteenden man bör tänka på när man besöker en kyrka för att visa kärleksfull hänsyn till sina medmänniskor.
  1. Var tystlåten även när mässan slutar.  Det brukar alltid finnas personer som i tystnad försöker be efter mässan, men de får sällan någon ro. Hjälp dem be genom att "använda små bokstäver" eller gå ut ur kyrkan för att prata.
  2. Erbjud din sittplats om du ser att någon inte har en sittplats, i synnerhet om det är en gravid, äldre eller någon med funktionshinder. Det är ett jättebra sätt att få dem att känna sig välkomna. 
  3. Du skall inte paxa en hel bänk åt din familj. Kom tidigt och ta plats istället om ni vill sitta tillsammans, det skapar bara irritation i onödan annars.
  4. Sätt mobilen på ljudlös och glöm bort att du ens har den med dig när mässan börjar. Vad kan vara viktigare än Gud själv närvarande i det allra heligaste av sakrament. Hur coolt som helst ju!
  5.  Ge en hjälpande hand till föräldrar med småbarn. Jag har tyvärr bevittnat flera gånger när församlingsmedlemmar kollar snett på en mamman som jonglerar små barn. Det är tufft att ha småttingar och barn tenderar att göra ljud. Det är beundransvärd att de lyckas ta sig till mässan, de behöver inte någon som gör det jobbigare för dem. Hjälp till istället genom att erbjuda att bära en unge, plocka upp efter dem eller hämta en som är på väg att springa upp till altaret.

Finns det fler saker man ska tänka på som vi har missat? Lämna gärna en kommentar på vår facebooksida.