Hur ofta ska jag förlåta min broder?


Ni känner säkert till historien om när Petrus kom fram till Jesus och frågade "Herre hur ofta skall jag förlåta min broder, när han syndar mot mig? Är sju gånger nog?" Och Jesus svarade "Jag säger dig: Inte sju gånger, utan sjuttio gånger sju."

Syftet är inte att man ska räkna antalet gånger man förlåter någon (490) utan här menas att man ska förlåta din broder varje gång han gör något ont mot en. Det är inte alltid lätt, det kan jag hålla med om. Men tänk, hur många gånger syndar vi inte mot Gud och ber att han ska förlåta oss eller hur ofta sårar vi inte personer vi älskar och hoppas att de i sina hjärtan ska kunna släppa in oss igen?

Vi har byggt upp ett skydd kring vår själ där förlåtelse inte välkomnas. Det är rädslan som styr oss, rädslan för att bli sårade igen. Vi tror att genom att slänga ute de som skadat oss värnar vi om vår integritet men i själva verket så fängslar vi vår själ i en värld av misstro och hat, där kärleken inte får rum att växa. 

Kyrkohedern sade en gång under en av sina predikningar att om man inte kan förlåta finns det ingen mening med att komma till kyrkan. Och tro mig gott folk, det är inga ord man somnar till direkt. För hur kan vi förvänta oss att välkomnas med öppna armar när vi vägrar göra samma sak? Budet är klart och tydligt: "Du ska älska din nästa såsom dig själv" Förlåt så ska du också bli förlåten. 

Kommer ni ihåg vad Jesus sade på korset efter att de hade slitit sönder hans kropp? 
"Fader, förlåt dem"

- Anonym