Den vietnamesiska biskopen som ledde sin flock från fängelset


Historien om Kardinal Francis Xavier Nguyen Van Thuan börjar i en privilegierad uppväxt till årtionden av krig, svek och lidande - erfarenheter som hjälpte forma hans enastående övertygelse att kärleken övervinner allt!

År 1975 reser Francis Xavier Nguyen Van Thuan till Saigon för att tillträda sin tjänst som stiftets hjälpbiskop. Strax efter utnämningen blir han arresterad och sätts i fängelse av kommunistregimen. Kardinal Francis förblev en politisk fånge under den kommunistiska regimen i Vietnam i 13 år, varav 9 tillbringades i isoleringscell. Hans anmärkningsvärda tro uppehöll honom under dessa långa år. Han firade den heliga Mässan i hemlighet med tre droppar vin i sin handflata och brödsmulor som smugglades in inuti en ficklampa av sina trogna. Hans andliga skrifter, författade på baksidan av gamla kalendrar har spridits över hela världen och inspirerat miljoner.

I fängelset, smugglade han även ut meddelanden till sin flock på papperslappar. Dessa korta reflektioner kopierades för hand och cirkulerade inom den vietnamesiska gemenskapen, samlades ihop och utgavs i boken: Hoppets väg (The Road of Hope).

En annan bok, Prayer of Hope, innehåller böner skrivna i fängelset. Det berättas att Van Thuan sammanställde en liten Bibel ur papperslappar. Och sympatiska vakter smugglade in en bit trä och en del tråd från vilken han skapade ett litet krucifix.

Efter 13 år i fängelse släpptes Van Thuan av den kommunistiska regimen men hölls i husarrest i ärkebiskopens hus i Hanoi, och hindrades från att återvända till sitt biskopsämbete i staden Ho Chi Minh. 1991 fick Van Thuan tillåtelse att besöka Rom, men tilläts inte återvända.

21 februari år 2001 utnämndes Van Thuan till kardinal av Santa Maria della Scala, men avled kort därefter i cancer, den 16 september 2002 vid 74 års- ålder.
Jag är lycklig här, i denna cell, där vita svampar växer på mitt liggunderlag, eftersom Du är här med mig, eftersom du vill att jag ska leva här med Dig. Jag har talat mycket under min livstid: nu talar jag inte mer. Det är din tur att tala med mig, Jesus jag lyssnar på Dig. - Kardinal Francis Xavier Nguyen Van Thuan 

Påve Franciskus saligförklarade Kardinal Van Thuan 4 maj 2017.