Att tjäna Herren vid altaret


För andra året i rad har jag och ordförande för SUK ́s-S anordnat ett ministrantläger tillsammans. Vår tanke har alltid varit att ge ungdomarna och de unga vuxna ett lyft vad gäller den liturgiska delen samt vad det verkligen innebär att ministrera ur ett teoretiskt perspektiv.

Det är lite av en fråga som har kommit i skymundan trots alla stora debatter som just nu diskuteras fram och tillbaka i Vatikanstaten angående ”Ad-Orientem” (att prästen skall stå mot öst och inte mot folket, en uppmaning från Kardinal Sarah som starkt kritiserats av ett flertal biskopar).
Jag upplever många gånger kyrkan allt för ”amerikaniserad” där man byter ut det mystiska mot ”känslokicken” och en allt för feltolkat syn på hur ”urkyrkan” skulle ha varit.

Därav fick vi vår stora inspiration av Kardinal Sarah och ville prova på ett ministrantläger där vi fick åskåda och där våra deltagare fick stickprover på Kyrkans vackra skatt. På fredagskvällen provade vi på Extra-Ordinära Riten (även kallad den Tridentinska mässan).

På lördagen firades Ordinarie Rit med Ad Orientem och på söndagens högmässa Ordinarie rit med prästen riktad mot folket (det majoriteten av oss känner till). Lägret hölls väldigt strukturerat men var samtidigt väldigt lättsamt.

Som många vet när ett gäng grabbar samlas på en och samma plats och de ber, diskuterar, lyssnar på föredrag, biktar sig, skådar Herren i Monstransen så blir de inte bara några främlingar för varandra utan bröder. Vi delar alla samma tro och samma mål trots våra olikheter!

Att ministrera är inte något att ta som en ”klackspark". Om vi insåg vilken ära det är att få tjäna Herren i altaret skulle vi som ministrerat/ ministrerar rada upp i ”koret” varje vardag en lång stund innan Mässan för att få tjäna Himlen och prästen. Därför uppmanar jag dig som tonåring att göra en djupdykning på vår tro kring liturgin och göra din plikt och börja ministrera.
- Stefan