Vad vill Gud med mitt liv?


Så länge jag kan minnas har jag drömt om att bli läkare. Ni vet när man brukar fråga små barn om vad de vill bli när de blir stora och de svarar alltid astronaut eller prinsessa? Ja, även då ville jag bli läkare. Eller ”hjälpa fattiga människor” som jag brukade svara. Under hela min skolgång har jag haft detta som mitt mål och som min största drivkraft. När det var tungt i skolan så kom jag ihåg vad jag ville och vart jag skulle hamna i livet, och det hjälpte mig framåt. Jag var så säker på att det var Guds kallelse till mig i livet, att Han ville att jag skulle bli läkare och hjälpa människor. Jag drömde om att arbeta som volontär och jag läste om sjukhus utomlands där olika verksamheter vilade på kristen grund. Ja, kort sagt så visste jag att mitt stora intresse för människokroppen och min empati för andra skulle ta mig dit i livet och jag bad helt enkelt Gud för att hjälpa mig. Jag visste, att med Guds hjälp skulle jag nå mitt mål och det tvekade jag inte en sekund på.

Så vad hände, går jag läkarlinjen nu? Nej, nu har jag precis börjat min första termin på tandläkarutbildningen och under den första veckan har jag haft så många frågor snurrande i huvudet. Varför Gud? Vad vill Du med detta? Vad ska jag göra med mitt liv? Varför ska jag arbeta med något som inte gör mig lycklig? Varför nådde jag inte mitt mål? Vad är syftet med detta? Har jag gjort något fel? Är Du inte nöjd med mig? Dessa frågor är och kanske förblir obesvarade, och trots att jag känner mig väldigt vilsen i livet just nu så kan jag inte göra mer än att lägga det i Guds händer. I Bibeln står det vid upprepade tillfällen att vi inte ska vara rädda. För vad som jag tror är bäst för mig, kanske inte är det. Och är det inte en trygghet att veta att Gud har det bästa planerat för dig? En svårighet kan vara, hur vet vi att vi valt rätt väg? Det vet vi inte alltid, och det vet definitivt inte jag. Ska jag hoppa av och höja mina betyg eller fortsätta på tandläkarprogrammet? Jag kan inte svara på detta, men vårt starkaste hjälpmedel är bönen. Bön om vägledning, bön om att vi ska förstå vad Gud vill med våra liv och bön om att vi ska lita på Guds plan för oss och att Gud vill oss det bästa, inte det värsta. Om det står skrivet att det ska hända, så kommer det hända. Och det kanske blir bättre än vad vi trodde till och med!

Om ni känner er vilsna och ledsna, kom ihåg er tro. I svåra stunder vill Gud att vi ska vända oss till Honom, för att Han älskar oss och för att Han vill vårt bästa. Det kan vara lättare sagt än gjort, speciellt när man verkligen vill något med livet och det inte blir så. Det kan vara svårt att förstå vad Gud vill och vi kan bli besvikna. Men kom alltid ihåg
Jag, Herren, har i min trohet kallat dig, jag tar dig vid handen och skyddar dig - Jesaja 42:6 
När vi vandrar med Gud vandrar vi aldrig ensamma.