Betraktar du maten som en kristen?


Varje dag bombaderas vi med "nyheter" om de allra senaste dieterna, hälsogurus som talar om för oss vad vi bör och inte bör äta, vi övertalas att det är viktigt att räkna kalorier och att vi inte duger som vi är. Den nya hälsohetsen har förvandlats till den senaste religionen och alla tycks drabbas av det. För en del kan maten förvandlas till ett missbruk och man kan utveckla en sjukdom såsom anorexia, bulimi och nu på senare tid även ortorexi där man har sjukligt besatt av att äta nyttigt.

Därför är det uppfriskande att få höra om en mer rationell syn på mat. I en intervju med The Catholic Herald berättar Emily Chapman om sin nya bok "The Catholic Table: Finding Joy Where Food and Faith Meet".

Bokens kombination av visdom, humor, tro och läckra recept är desto mer anmärkningsvärt när man läser att Chapman led av anorexia följt av hetsätning under sex år, 1994-2000. Hon hade också kommit bort från tron. I november år 2000 insåg hon hatade mat och att hon hatade sin kropp. När hon återvände till kyrkan förändrades allt, då hon insåg att Herren kommer till oss som mat och återupptäckte den sakramentala innebörden av detta. Hon säger i intervjun "Jag slutade tänka på mat som en sekulär och började tänka på mat som en katolik."

I boken finns kapitel om kroppens teologi, mat som tecken och sakrament, hunger efter Kristus, om att äta och dygder och mycket mer.

"Modernisten ser på världen och ser bara det materiella. Vi katoliker lever i en värld av heliga tecken. Vi vet att Gud gjorde allt i skapelsen; det bär hans varumärke. Mat är en av de viktigaste av dessa tecken. Det är inte bara en blandning av vitaminer och mineraler, fett och kalorier - det är en symbol för Eukaristin. Allt som den gör på den naturliga nivån - för att ge näring, tröst, glädje, läkning och så vidare - gör Eukaristin på den övernaturliga nivån. Jag försöker att alltid se maten ur detta perspektiv när jag äter, som en gåva från Gud tänkt att hjälpa mig att förstå mer tydligt Eukaristins stora mysterium"