Läser du Bibeln? 5 anledningar till varför du bör börja!

Om någon du älskar skrev ett kärleksbrev till dig skulle du läsa det eller låta brevet samla damm?

Att läsa Bibeln är något som många av oss nedprioriterar, vi hör ju läsningarna när vi går till mässan, vi till och med likar random bibelcitat som folk delar på facebook och det är ju inte alltid lätt att förstå vad som menas i Bibeln, varför anstränga sig liksom. Men det finns många fördelar med att fördjupa sig i skriften, här är några:


1. Det hjälper oss att leva ett bättre liv
Jesus svarade: ”Det står skrivet: Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun.”
Ibland kan det kännas som att livet snurrar runt utan någon specifik riktning eller mål. Vi vet inte vad vi ska göra när vi ställs inför dilemman eller vilken väg vi ska ta, men genom att fördjupa sig i Ordet så får man vägledning till att fatta goda beslut i livets alla skeden.

2. Spendera tid med Herren
Du får möjlighet att lära känna Honom mer. Det är som att fika med en god vän som berättar om olika delar av sitt liv. Typ - "Jag minns den gången mina föräldrar glömde mig i templet, jag var bara 12 år gammal", hur coolt vore det inte att höra hur det gick sen?!

3. Kunna svara mot falska påståenden om Skriften
Kunskap är makt, ju säkrare du är på vad som står i Bibeln och hur det bör tolkas och varför, desto fastare grund har du att stå på. Men för att förstå olika delar av Bibeln krävs mer än att enbart läsa det rakt av, Bibeln är mycket djupare än så. Det här lättjan kickar in hos de flesta av oss, men stå är emot den. Jesus gav oss kyrkan för hjälpa oss navigera och få djupare förståelse, så hitta dig en andlig vägledare eller en präst som är pedagogisk på att förklara Skriften. Alternativt finns Catholic Answers som har svar på allt möjligt som kan tänkas dyka upp.


4. Det hjälper dig växa i tron
Ju mer du umgås med Ordet desto bättre lyhördhet kommer du ha för Herren. Du lär dig känna igen Hans röst:
Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. - Joh 10:27 
5. Det skänker tröst
Ibland uppstår situationer där man behöver tröst. Det kan vara när någon nära går bort, att man hånas för sin tro eller när man känner sig svag och utlämnad, då är det bra att Bibeln är nära till hands.
Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg. - Psalm 23:4

Det är tyvärr inte en självklar rätt att få läsa Bibeln
I många delar av världen skulle du bli dödat om man fann att du läste Bibeln. Vi lever tack och lov i ett land där vi ännu får läsa vilka böcker vi vill, men det var inte alltför länge sen katoliker diskriminerades i Sverige. Det var inte förrän slutet på 1950- talet vi fick frihet att helt utöva vår tro. Och i en del familjer även här i vårt land, likt många delar av världen riskerar du att bli utestängd från din familj om någon familjemedlem skulle hitta den Heliga Skriften liggande i ditt rum.