Snälla, sluta att älska mig för den jag är

“If you can’t stand me at my worst, you don’t deserve me at my best.” 
Så sa Marilyn Monroe i ett citat som är anmärkningsvärt populärt på internet. Skriv in det i en sökmotor och du kommer få upp en massa bilder med den meningen framställd som om det vore en djup beskrivning av sann kärlek och äkta självförtroende. Det är det inte. Det är ett kinkigt, barnsligt uttalande av en djupt ärrad själ som spenderade hela sitt liv med att bli utnyttjad. Jag vill inte förolämpa Marilyn Monroe genom att säga detta, Herren vet att jag inte känner annat än medlidande för det hon har gått igenom och beundran för hennes talang framför kameran. Men dessa ord är inte ord från en välmående kvinna. 
Vi vill alla ha någon som älskar oss för den vi är. Men jag tror vi behöver bli tydliga med vad vi menar med det. Menar vi att vi vill ha någon som beundrar våra talanger, stödjer våra ambitioner, uppskattar vår personlighet och delar våra intressen? Eller menar vi någon som inte ställer några krav på oss, som inte utmanar oss till att bli bättre människor och som står ut med våra brister utan att hjälpa oss att förbättra oss?
Om det är det första vi menar, så ja, då borde vi leta efter någon som "accepterar oss för den vi är." Men ofta tror jag att vi använder "det är sådan jag är" som en ursäkt för att undvika att ta en kritisk blick på oss själva och göra de ändringar vi behöver i våra liv. I det fallet, så borde du absolut inte leta efter någon som älskar dig "för den du är", för den du är, är inte den du borde vara.
Tolerans och acceptans är våra favoritdygder idag. De har fördelen av att kräva extremt lite ansträngning och tillåter oss att känna oss förolämpade av obekväm kritik. Därför säger vi saker som "Du är perfekt precis som du är, ändras inte."
Självklart så betyder det här ingenting; ingen av oss är perfekt precis som vi är. Som katoliker är vi väl medvetna om alla våra synder och brister; vi biktar dem åtminstone en gång per år. Att hävda att vi inte behöver ändras, att vi är bra just som vi är, går emot vår tro, och att möta kritik med ilska är ett moraliskt misslyckande.  
Det här, som med allt annat, måste förstås på rätt sätt: någon som är skenhelig och som förväntar sig att du ska ändra varenda liten bit av ditt liv för att passa dem är helt klart fel. Men förväntningen att du ska vara uppmärksam på dina brister och göra ditt bästa för att förbättra dig är helt enkelt en rimlig åsikt. Att svara folk med Marilyn Monroes citat om att "Då förtjänar du mig inte när jag är som bäst" är att uppföra sig som ett litet barn. 
Om du beter dig felaktigt, så borde du vilja ha någon som berättar det för dig och vill att du ska ändra ditt beteende, inte någon som tolerant säger att de inte skulle vilja ha dig på något annat sätt. Vi är alla i ständig utveckling, och det är viktigt att komma ihåg det när vi letar efter en partner. 
Istället för Marilyn Monroes citat, så föredrar jag ett annat citat, från ärkebiskop Sheen, "När en man älskar en kvinna, måste han bli henne värdig." En del av att vara kristen är att ständigt förbättras, minska antalet synder man begår, försöka laga sina fel och be om förlåtelse när man misslyckas. Vi är kallade till att vara perfekta, så som vår Fader är perfekt, och vi vet att vi aldrig kommer att bli det i detta livet. Varför fortsätter vi att säga att vi vill ha någon som vill ha oss som vi är? 
Jag vill inte ha någon som accepterar mig precis som jag är, för jag accepterar inte mig själv så som jag är, och jag har inga planer på att vara så som jag är nu för resten av livet. Jag vill ha någon som utmanar mig till att bli en bättre människa; någon jag kan kämpa för att bli värdig.
Jag vill inte ha någon som bara står ut med mig när jag är som sämst, utan som kräver det bästa av mig. 
När du letar efter en partner, leta efter någon som är bättre än dig, någon som kommer att tvinga dig att bli en bättre person, inte bara någon som accepterar dig som du är. För att som du är, är du inte bra nog. Du vet det, jag vet det och Gud vet det. Se till att vem det än är som du blir kär i, också vet om detta.