12 studenter mördade för sin kristna tro


Dagen.se rapporterar att den militanta grupp Al Shabaab attackerade i tisdags (2016-10-25) ett pensionat där en kristen teatergrupp bodde, i den nordöstra delen av staden Mandera.  Offren bestod av studenter som hade kommit till Mandera för att spela teater i skolor i området, skriver Evangelical Focus.

– Det här är en dödlig attack mot oss kristna i Mandera, sade en lokal pastor till Morning Star News.

– Attacken var välplanerad, eftersom det här var sista dagen som gruppen befann sig i Mandera.

Gärningsmännen sköt mot studenterna och explosioner hördes också. Några av studenterna gömde sig i badrum för att undkomma. Tolv studenter omkom, och många fler skadades. Ett antal människor undkom, men hur många som räddades undan attacken är ännu oklart. Evangelical Focus rapporterar att 27 människor undkom och lyckades ta sig till en kyrka i närheten, medan BBC talar om ett tiotal räddade. De som undkom var chockade och traumatiserade.

– En sprängladdning väckte mig, och jag hörde några av angriparna säga: "de otrogna måste lämna det muslimska Mandera", berättar en av de räddade för BBC.

Teatergruppens producent Daud Otieno, som var bland dem som lyckades undkomma, berättar för BBC att gruppen hade mottagit flera hot före attacken.

– Vi var hotade, och vi har också varit utsatta för attacker var vi än bodde, och till sist lyckades de slå till mot oss, säger han.