Min första VärldsungdomsdagPå tisdag den 19e juli åker jag på den första Världsungdomsdagen i mitt liv. För mig är det kanske den största resan jag kommer att göra och jag tänkte berätta varför.

Världsungdomsdagen äger rum vart tredje år och är en mötesplats för katolska ungdomar: med Gud och med varandra. Den första världsungdomsdagen anordnades av dåvarande påven, Helige Johannes Paulus II, år 1984 och evenemanget samlar vanligtvis mellan en och fem miljoner unga pilgrimer. I år hålls detta event i Polen och 300 ungdomar kommer att åka dit tillsammans från Sverige. 

Jag minns för tre år sedan då jag precis hade kommit hem från en annan pilgrimsresa för ungdomar och fick veta att nästa Världsungdomsdag skulle hållas i Polen. Jag minns hur stort det var för mig när nyheten släpptes och att jag redan då bestämde mig för att jag verkligen ville åka. Kanske var det inte ett helt igenom andligt beslut, eftersom killen jag gillade kom från Polen och jag hade förhoppningar om att åka dit tillsammans. Men samtidigt så längtade jag också efter en gemenskap med andra katoliker som jag tidigare bara upplevt ett fåtal gånger. 

Så, tre år senare så är det bara några dagar kvar till denna resa som jag väntat på i tre år. Under denna tid har jag framför allt blivit även mer andligt förberedd inför resan. Killen jag gillade kommer jag åka tillsammans med, men som tur är så är han inte längre den primära anledningen till varför jag vill åka. Vad jag istället mest önskar jag ska få ut av denna resa är förmågan att tala om min tro. Att kunna sätta ord på vad jag som katolik tror på, lära mig försvara min tro på Gud samt de värderingar jag står för, lära mig hur jag kan tala med andra unga om Jesus och lära mig hur jag kan sprida tron vidare, till både katoliker och andra.

Vad man söker från en pilgrimsresa är olika. Kanske söker man en katolsk gemenskap med andra unga, kanske svar på vissa frågor om tron eller om livet. Kanske vill man hitta sitt livs kärlek (tips: försök bli den Rätte istället för att leta efter den Rätte, då kommer denne att hitta dig!). Oavsett vad det är så tror jag att vi som har förmånen att åka borde dela våra erfarenheter med våra vänner och vår kyrka här hemma. För antagligen finns det många andra som bär på precis samma frågor som du!

- Emelie