10 saker du kan göra medan dina vänner är på VUDen

Risken är stor att du som läser detta har en vän eller sjutton vänner som är på pilgrimsresa i Krakow, Polen. Men du är inte där utan tittar på livesändningar och bombaderas av glada bilder från VUDen på Snapchat, Instagram och Facebook, och detta beskriver förmodligen perfekt din känsla just nu:


Tja, oroa dig inte. Vi som beskådar VUDen på avstånd kan också göra saker i solidaritet med våra pilgrimsvänner.

1. Gå till din församling (helst iklädd en gigantisk tung ryggsäck).

Ingenting säger pilgrimsfärd som att gå ett ogudaktigt långt avstånd, så ta på dig dina bästa gympaskor och gå till din lokala församling, även om (och speciellt om) det är mer än två km bort. Bonuspoäng om du tar med 5-10 vänner (som inte heller kunde delta i Polen), en präst, och / eller en person som du bara typ känner och som är lite konstig.

2. Ta en selfie i din kyrka och lägg upp det på sociala medier.

Ett av tecknen på att man befinner sig på en pilgrimsresa är alla vackra bilder på sociala medier av fantastiska kyrkor och häftiga platser som man besöker. Varför inte delta i det roliga och ta en selfie i din egen församling? Presentera dig för en främling som också är där och få dem med på en selfie om möjligt.


3. Tillbringa en timme åt Sakramental tillbedjan.

En stor del av pilgrimens liv består av bön, och bön i kopiösa mängder. Även om det förmodligen inte krullar av biskopar runt dig och du befinner dig troligtvis nästan ensam i kyrkan (istället för att dela den med 10.000 andra pilgrimer), ta en timme och tillbringa den framför det heliga sakramentet. Be böner för dina vänner i Polen, påve Franciskus och våra präster och biskopar, och för själva evenemanget.

4. Duscha inte i en vecka. 

Om det finns en sak människor på pilgrimsfärd inte kan göra nästan lika ofta som de skulle vilja, det är att skölja av sig svetten från alla vandringar. Försök att vara solidarisk med dem genom att låtsas som att du inte kan duscha heller.


5. Spela samma psalmer om och om och om och om och om igen...

Det finns en stor risk att dina vänner när de kommer tillbaka från VUDen kommer säga: "Jag svär, om jag hör "Jesus Christ you are my life" eller Lord, I need you" en gång till..."

När allt kommer omkring finns det bara så många sätt att fördriva tiden medan umgås med 300.000 av sina närmaste vänner, och att sjunga psalmer toppar aktivitetslistan. Så ta fram gitarren och spela Matt Maher 4 timmar i sträck.

6. Försök att tala polska.

Alla dina vänner vandrar runt i Krakow och gör sitt bästa för att uttala alla dessa konsonanter. Gå med i det roliga genom att också misslyckas med uttala polska ord och fraser. Powodzenia!


7. Sätt en sparbössa i badrummet.

En intressant händelse från VUDen 2013 i Rio var ett visst "dass problem" där många pilgrimer behövde betala restauranger för att använda toaletten på grund av brist på portabla toaletter. Man vet aldrig, några av dina vänner kan uppleva samma problem i Polen, så håll i solidariteten med dem genom att sätta några mynt varje gång du besöker din toa. Du kan därefter skänka pengarna till välgörenhet.

8. Gör något ideellt 

Under VUDen brukar man ha en välgörenhetsvecka där man kan hjälpa till på ett barnhem, kvinnohem eller ålderdomshem. Varför inte besöka några av de äldre i din församling och städa hemma hos dem?

9. Lyssna på påve Franciskus predika på ett främmande språk.

Det finns något magiskt med att inte kunna förstå ett ord någon säger, särskilt när den någon är påven. Även om många workshops för pilgrimer sker på deras modersmål, är oddsen att det vid någon tidpunkt under resan inte kommer finnas översättning tillgängligt. Joina dem i deras förvirring genom att lyssna på påvens tal på italienska utan undertexter.


10. Be för pilgrimer.

Bön är alltid ett säkert kort, men det är särskilt viktigt i dag. Det är det som enar och genom bönen kommer vi närmast våra vänner i Polen. Be att den helige Anden verkar i pilgrimernas liv under VUDen så att de får möta Herren där. Be för deras säkerhet i vår alltmer våldsamma värld. Be för fred. Be slutligen att deras erfarenheter ger dem möjlighet att komma tillbaka förnyade i tron och inspirerade av den heliga Katarina av Siena till att bli det Gud vill för dem:
"Be who God meant you to be and you will set the world on fire"- Heliga Katarina av Siena
- Fritt översatt från Mountain Catholic