Katolsk biskop donerar sin njure till en fattig hinduisk manI Indien förföljs många kristna för sin tro av extrema hinduer. Istället för att möta hat med ännu mer hat väljer en katolsk biskop att under barmhärtighetens år donera sin njure till en fattig hinduisk man. Biskop Mar Jacob Muricken tillhör Palai stiftet, en del av den syro- malabariska katolska kyrkan i staten Kerela i södra Indien.

Njuren kommer att gå till E. Sooraj, en 30 årig hinduisk man som tillhör en lägre kast inom hinduismen. Sooraj diagnosticerades med njursvikt för två år sedan, och har varit på dialys sedan dess. Han är den enda som försörjer för sin familj och sin mor. Hans far dog av ett ormbett för fyra år sedan och hans yngre bror dog av en hjärtinfarkt. Han har tvingats sälja sitt hus och mark för att kunna betala för operationen.

Det är genom organisationen "Kidney federation of India" som man har hittat en donator till Sooray. Fader Davis Chiramel, styrelseledamot i "Kidney Federation of India", fick en inbjudan till att tala under en konferens där biskop Muricken närvarade. Fader Chiramel berättade då om sin egen njurdonation till C. G. Gopinathan, en hinduisk man år 2009.
Muricken ringde senare upp Chiramel och bad om att få sättas som donator. Biskopen säger i en intervju med tidningen Crux:

"Jag informerades om denna unga man via fader Chiramel, och bestämde mig för att räcka ut en hjälpande hand, framförallt med tanke på att det är barmhärtighetens år".

Enligt fader Chiramel är det första gången en biskop donerar sin njure till en hinduisk man. Muricken har fått stöd i sitt beslut från andra biskopar och säger till Crux:
"påve Franciskus har upprepade gånger bett oss att göra vår Herre Jesus mer synlig genom barmhärtighetsgärningar."

Transplantationen ägde rum den 1 juni 2016.