Hur vet du vad du är kallad till? 5 punkter som kan vara till hjälpFör några månader sen deltog jag på ett fantastiskt läger anordnat av SUK; ett läger om ”Kroppens teologi”. Lägret leddes bland annat av syster Sophie, känd för boken ”Till man och kvinna skapade Han dem – en introduktion till Kroppens teologi". Kroppens teologi är en rad predikningar som den helige påven Johannes Paulus II ägnade sig åt och som syster Sofie beslöt sig för att sammanfatta på svenska. Rekommenderar varmt att ni kollar upp detta!

Men nu till poängen med detta inlägg.
Jag beslöt mig för att sätta mig med syster Sofie och prata en stund med henne, och vi kom in på min kallelse. Det finns nämligen en önskan i mig som jag inte vet om jag bäst uppfyller i ett ordensliv eller som gift, så hon gav mig 3 punkter jag skulle använda mig av medan jag granskar vad min kallelse är.

1. Känsla eller längtan
Vad känner jag att jag brinner för? Vad längtar jag efter?
Ibland kan man tänka att känslor är sådant man ska trycka ned eftersom de inte alltid är så rationella. Men det finns de känslor och önskningar som Gud sätter i våra hjärtan av en anledning. Han vill att vi ska längta efter att få göra Hans vilja. Det ska inte bara vara en plikt, Han vill att vi gör det helhjärtat och med glädje. För det är endast så vi kan uppfylla det kall som vi alla egentligen har, nämligen kärlek.

”My vocation is love.” –Saint Thérèse de Lisieux.

2. Förnuft
Är det rimligt för mig? Är jag redo? Är det en självisk tanke? Kommer jag kunna vägleda också andra med hjälp av denna kallelse? Vill kanske Gud något annat med mitt liv först?
Ingenting är omöjligt för Gud; Han jobbar främst med de svaga, så det som man kan tycka känns omöjligt nu kan vända helt och hållet en dag.
Men ibland kan vi vara inriktade på saker som inte alls passar oss. Vi är trots allt olika och bör inte jämföra oss alltför mycket med andra.

Vi behöver dock inte vara gifta eller vara i kloster för att göra Herrens vilja. Vi kan tjäna Honom i det minsta lilla, hela tiden, oavsett vad vi bestämmer oss för att göra med vårt liv!

3. Yttre tecken
Kanske har Gud talat genom specifika händelser, platser eller framförallt, personer?
Ibland kan man i en sekund känna något speciellt när man besöker något kloster eller bli inspirerad av olika vittnesbörd och andra människors sätt att leva.
Våra erfarenheter formar oss också en del.
Tänk på det: vad är det som gör att du är där du befinner dig idag? Om man tänker tillbaka kan vissa saker verkligen kännas som ett pussel som lades på plats. Pusselbitar håller på att läggas i våra liv just nu med, men vi förstår det ännu inte bara.

Sedan tänkte jag ut ytterligare 2 punkter som jag vet har haft en inverkan på mig:

4. Bön & Sakramentalt liv
Alla dessa punkter ovan kräver en slags kraft; en kraft som ger en förmåga att urskilja mellan olika situationer bättre. Och denna kraft är naturligtvis bön och att ta emot sakramenten – ofta! Vill man verkligen att Gud ska tala till en, måste man ge tid åt att lyssna, och det gör man bäst i ärlig och djup bön. Det är alltså viktigt att läsa Bibeln, be rosenkransen men självklart även gå i Mässan och bikta sig oftare. Det är bara på det här sättet som vi verkligen kan växa till det Gud först skapat oss till. Det är så här vi går mot att bli helgon, som ju är vårt slutgiltiga mål. Vi får inte glömma det!

Målet är inte att leva i kloster eller vara gift – båda dessa kallelser ska i sin tur leda oss och andra till himlen.

5. Ha människor runtomkring som vägleder dig
Det är viktigt att ha någon i sitt liv, vare sig det är en vän eller någon i familjen, som delar ens tro och som vill det bästa för en. Någon som man kan prata seriöst med om dessa djupare saker när det behövs så att man kan lyfta upp varandra. Det kan vara viktigare än man tror.

Det kan även vara en bra idé att regelbundet samtala med någon präst eller någon ordensvigd tex en nunna, de kan vägleda en på ytterligare ett annat sätt. Helst ska man kunna prata med denna person regelbundet så att han/hon kan följa ens utveckling. Kanske ha en biktfader man kan känna sig trygg med?

Det är inte lätt att veta vad som är rätt för en. Vi kanske aldrig helt kommer veta, men låt oss ha tålamod och lita på att Gud vet vad som är bäst för oss.
En sak är säker: att göra Hans vilja i allt är det som ger sann lycka!

- Anonym