Försvara din tro - SUK läger


Den 10 juni rullade minibussen med 9 glada personer från Göteborg ut mot Stockholm. Vi var påväg till ett riksläger som SUK höll med tema "Att försvara din tro". Efter att först ha bett rosenkransen så sjöng vi alla för full hals med i "500 Miles" medan vi dundrade fram på motorvägen. Väl framme på Marielund, Ekerö så firade vi mässan, efter att ha hälsat på alla saknade vänner från hela Sverige som man inte sett på länge. Senare på kvällen satte programmet igång. Först ut var ett föredrag om kyrkans betydelse för den västerländska civilisationen. Vi fick lära oss att kyrkan i Europa har stått för stor del av all sjukvård och forskning, högre utbildningar samt jordbruksutveckling. Efter detta intressanta föredrag bad vi rosenkransen, en litania och avslutade med completorium.

Lördagen började med ett föredrag om abort. Vi fick grundläggande fakta om vad en abort innebär, och sedan en förklaring till varför kyrkan är för livet och därmed mot abort. Dessutom fick vi flera användbara argument man kan använda ifall man hamnar i debatt med en abortförespråkare. 

Föreläsningarna fortsatte, och vi fick höra om tre spännande helgon: Maria Goretti, Maximilian Kolbe och Den Helige Thomas More. Dessa helgon är alla fantastiska förebilder för vad det innebär att försvara sin tro, och har fått omsätta detta i praktiken. 

Efter lunch så kom pater Reine Carls SJ och pratade om det är rationellt att tro på Gud. Därefter pratade pater Ulf Jonsson SJ om tro och vetenskap och hur dessa hänger samman. Som han själv uttryckte det, "så ska de helst vara goda grannar, men inte alltför nära familj". 

Sedan var det dags för deltagarna själva att jobba lite. Vi blev indelade i grupper och fick olika ämnen att debattera. Min grupp debatterade om varför man ska tro på Gud och om aktiv dödshjälp. Mot slutet av kvällen fick grupperna debattera mot en panel bestående av ledarna, med övriga deltagare som åskådare. Debatterna gav verkligen flera infallsvinklar på hur man kan möta kritik mot kyrkan och tron. På kvällen begav vi oss till Mariagrottan för att be rosenkransen, och vi avslutade med completorium i kapellet. Natten fortsatte med sakramental tillbedjan, och ungdomarna turades om att vaka med Herren i kapellet. 

Söndagen började med en frågestund med fader Morgan och pater Ulf Jonsson SJ. De besvarade bland annat på frågor om Svenska kyrkan godkänner tron på helgon, ifall ortodoxa och katoliker kan ta del av kommunionen tillsammans och ifall Jesus ger folk möjlighet att omvända sig efter döden. Därefter firade vi mässa, packade och sa hejdå till alla våra vänner. Jag hoppas alla har haft en fin och lärorik helg. Vi ses på nästa SUK-läger!