Hur gör man när man är kär?


Enligt psykologen Gary Chapman så har vi människor olika kärleksspråk. Vissa känner sig älskade av att få höra fina ord, andra av att få gåvor eller fysisk beröring, vissa uppskattar främst handlingar och några vill bara att man spenderar tid med dem. Men vi visar även kärlek på olika sätt. Jag tror att jag har det sämsta möjliga sättet att visa någon jag är kär i att jag tycker om den personen. Jag gör allt för att få honom att tro att jag INTE tycker om honom. Jag blir med andra ord, ursäkta språket, en hagga när jag börjar gilla någon!

Varför pushar jag bort killen innan han ens har fått en chans? Kanske för att jag inte vill bli sårad. Det gör väldigt... väldigt ont att älska med risk att inte bli älskad tillbaka. I stundens hetta tänker jag inte på att jag kanske får personen att må sämre pga. mitt tillbakavisande beteende. Det är inte ett aktivt beslut som jag tar utan det kommer smått undermedvetet. Som när jag upptäcker att jag sade något som kan vara sårande så får jag panik och fortsätter slänga ur mig kommentarer och ibland kan jag även få en black out - jag blir helt tom i bollen.

Jag har därför reflekterat en del på mitt beteende och just att våga lida. I Matteusevangeliet 5:46 säger Jesus: "Om ni älskar dem som älskar er, skall ni då ha lön för det?"
Man måste våga lida, annars kommer man aldrig att kunna älska såsom Herren vill att vi ska älska varandra. Vi måste kunna ge av oss själva utan att förvänta oss något tillbaka, våga bli sårade, som Jesus sårades på korset.


Här kommer en lista på saker att tänka på när du är kär: 

1. Be: Om du är kär i någon men vågar inte säga till den personen att du är kär i henne eller honom så be den helige Anden om "mod", men be även att du gör Herrens vilja. Att jag vill bli tillsammans med en person innebär inte per automatik att Herren önskar det för mig. Be Herren att ta bort känslorna du har gentemot den personen om det inte är Hans vilja. Och glöm inte att be för personen du är kär i.

2. Don't go crazy stalker: Börja inte förfölja personen på Facebook, gå inte genom hans eller hennes vänlista och alla likes och kommentarer. Börjar du inbilla dig att ni har en relation kommer det sluta med att du blir svartsjuk när någon tar kontakt med honom eller henne. Svartsjukan kommer föra dig bort från Gud.

3. Fika?: Om fjärilarna i magen vägrar försvinna, ta första steget. Jag vet inte varför man faller för någon, men ärlighet är Herrens väg, man ska våga säga till en person man tycker om "hey, jag har en thing för dig, let’s grab a cup of coffee en dag". Jag vet, det är sjukt pirrigt, men just do it! För du förtjänar ett svar. Om Jesus vågade lida för oss, för våra synder, då vågar vi säga till personen vi tycker om att man faktiskt tycker om den.

Kanske skickar Gud en person in i mitt liv för att visa att jag är bättre än dumma kommentarer. Att jag behöver förändra mitt kärleksspråk. Han kanske skickar en person åt ditt håll för att lära dig någonting även om det slutar med att ni inte blir tillsammans.

Lycka till!
- Anonym