Präst räddade 1500 muslimer från att mördas av anti- Balaka milisen tilldelas fredspris

Aurora Priset, som presenteras av George Clooney, syftar till att hedra dem som stod upp för armenierna under folkmordet 1915.

En präst som räddade 1500 muslimer från att slaktas i Centralafrikanska republiken har blivit nominerad för en ny 1.000.000 dollar fredspris.

Fr Bernard Kinvi, från St Camillus, ordnade skydd för dem som flydde från "anti - Balaka milisen", under sitt uppdrag på sjukhus i Bossemptele. Han hjälpte dem sedan att fly på lastbilar över gränsen till Kamerun.

Fr Kinvi är en av fyra personer som antagits för Aurora Priset för Awake Humanity, som ges till "personer som sätter sig i riskzonen för att möjliggöra andras överlevnad".

Priset kommer att presenteras av George Clooney vid en ceremoni i Jerevan, Armenien, nästa månad.

Tre av de fyra finalisterna är katoliker. De är Dr Tom Catena, den enda kirurgen för 750.000 personer i Nubabergen i Sudan, som sade att hans arbete inspireras av helige Franciskus av Assisi, Marguerite Barankitse, som räddade tusentals liv och vårdade föräldralösa och flyktingar under inbördeskriget i Burundi; och Syeda Ghulam Fatima, som har arbetar med att få slut på tvångsarbete i Pakistan.

Priset skapades av ett initiativ som kallas "100 Liv" och syftar till att hedra de som räddade armenier under folkmordet 1915.

Vartan Gregorian, en Aurora Prize ledamot, säger: "Vi skapade Aurora Priset inte bara för att ära, men också att stödja de okända hjältar som står upp för förtryck och orättvisa."

"För hundra år sedan, stod främlingar upp mot förföljelsen av våra förfäder, och idag tackar vi dem genom att erkänna dem som agerar i samma anda mot dagens illdåd."

Vinnaren av priset kommer att ges 100.000 dollar och kommer att kunna utse en välgörenhet som sedan kommer få ett bidrag på 1 miljon dollar.

Fader Kinvi, vars sjukhus tjänar ett område lika stort som Schweiz, berättade till tidskriften the Guardian: "När jag blev präst, åtog jag mig att tjäna de sjuka även om det innebar att sätta mitt liv i fara", säger han. "Jag sa det, men jag visste inte riktigt vad det betydde då. Men när kriget kom, förstod jag vad det innebär att riskera ens liv. Att vara en präst är mer än att ge välsignelser; det handlar om att stå med dem som har förlorat allt."