Intervju med allas favorit ungdomsledare

Confessiones har lyckats få en intervju med Karolina Danilczuk, ungdomsledare i St:a Eugenia i Stockholm och som mellan 2014- 2016 satt som viceordförande i Sveriges unga katoliker, och som fortfarande representerar SUK i pastoralrådet.

Vad fick dig att bli engagerad i ungdomsarbetet inom kyrkan?
Det var genom en vän som jag kom i kontakt med först PUKiS (Polska Unga Katoliker i Sverige), som sedan kom att bli ett slags startskott för mitt engagemang inom kyrkan. Ungdomsledare blev jag redan som tonåring i högstadiet, där jag ansvarade för en tjejgrupp där man gjorde roliga aktiviteter tillsammans. Det var faktiskt väldigt givande och mysigt. Efter världsungdomsdagarna i Rio blev jag vald till SUKs styrelse, och sedan 1 år tillbaka har jag jobbat som ungdomskonsulent i St:a Eugenia.

Vad är det roligaste med att vara ungdomsledare?
För en del kan rollen som ungdomsledare låta skrämmande. Man får ta mycket ansvar, man riskerar att få kritik och det är tidskrävande. Men att vara ungdomsledare inom kyrkan är hur underbart som helst! Man får vara med och skapa någonting från början, man påverkar och engagerar barn och ungdomar, och leder dem förhoppningsvis närmare Kristus. Man skapar tillfällen där nya vänskapsband knyts och där man delar mycket skratt och bön.

Vem är ditt favorit helgon?
Helige Johannes Paulus II. Han är en stor inspiration, han var också ungdomsledare, och engagerade alltid sig för ungdomarna, både medan han var en "vanlig" präst och senare även som påve. Han startade världsungdomsdagarna, det som förenar oss ungdomar världen över och fick oss att inse att vi inte är ensamma som katoliker.
För mig är han inspirationskällam inte nog med att han blev helgon så fort, men också för hans allt han har gjort. Jag hoppas jag kan ha den lågan brinnande hela mitt liv.

Om det finns några där ute som funderar på att bli ungdomsledare vad skulle du vilja säga till dem?
Det är bara att ta det första steget. Det skadar aldrig att försöka. Att vara ungdomsledare kanske inte passar alla men det finns bara ett sätt att veta. SUK söker just nu personer som vill sitta i aktivitetsutskottet (personer som ska ansvara och genomföra aktiviteter inom SUK), hör av dig till SUKs ordförande Fiorella Bastidas på suk@suk.se. Eller prata med din kyrkoherde eller ev lokalförening om att du vill engagera dig i ungdomsarbete i församlingen. Ibland kan det vara svårt att komma igång men så länge det finns intresse så brukar allt falla på plats naturligt. Börja med att ses på ett fika eller något sånt och se vad just ni vill hitta på inom kyrkan.

Och nu till sist... Favorit bibelcitat och varför?
Åh detta var ju svårt det finns ju så många! Men ett som jag kan komma på nu är:
Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är guds vilja i Kristus Jesus.  (1 Thess 5:16-18)
Det citatet hjälper mig hela tiden när jag är med ungdomarna. Ni som är ledare vet mycket väl att man ibland är helt trött av att tjata, säga till och vara lite av en mamma. Detta citat är perfekt för oss ledare, oavsett hur jobbigt det blir är vi i slutändan alltid glada av att vara med våra ungdomar, vi ber ständigt för dem så att de ska kunna stärkas i Kristus och man tackar dem och Gud hela tiden eftersom varje sekund med dem är dyrbar, man utvecklas alltid vid varje nytt möte.