När biskop Anders Arborelius hälsar på bedjande ungdomar via en appHur lyckas man engagera personer från hela Sverige till be tillsammans varje kväll via en app? Confessiones har intervjuat gruppens grundare och ordförande Fiorella Bastidas.

Hur startades gruppen? 
Marias obefläckade Rosenkrans föreningen startade då en grupp ungdomar åkte till Heliga landet i september 2015. Under resan började vi be rosenkransen varje dag. Vi diskuterade om vi kunde fortsätta att be tillsammans när vi kommer hem till Sverige och så blev det. Vi startade ”Marias obefläckade rosenkrans ” som är en grupp för alla som vill vara med och be rosenkransen. Föreningen startades inom Sveriges Unga Katoliker (SUK).

Hur går det till (hur går man tillväga om man vill gå med i gruppen?)
Man kan besöka vår facebook-grupp: ”Marias obefläckade rosenkrans” där finns all information om gruppen. Annars kan man direkt ladda ner en App vid namn ”ooVoo” som både går att ladda ner på datorn samt mobilen och så kan man adda mig: fiorellabastidas. Vi ber varje kväll 21:00 via ”ooVoo”.

Vilka fördelar ser du med den? 
Idag sker många sorgliga situationer och vi vill bidra med en förändring men ibland vet vi inte hur. Vi kan tillsammans be från djupet av våra hjärtan för att förändra oss själva och be för våra nära och kära men även för omvändelse och för fred. Rosenkransen hävdas vara en kraftfull vapenrustning mot ondskan i dagens samhälle och är ett sätt för oss troende att hålla tron stark. Det är en gåva att få be tillsammans och att få känna samt se den fina gemenskapen som skapas när vi ber. Varje dag upplever vi hur den gemensamma bönen verkar och stärker våra liv. Alla är från olika delar av Sverige och det finns en tidpunkt och speciell anledning som förenar oss, att be tillsammans och bli påminda om Jesus liv!

Hur många är ni som ber? 
Idag är vi cirka 25 aktiva bedjare. Där unga som vuxna ber varje kväll.

Vad brukar ni ha för intentioner? 
Vi har olika intentioner varje vecka som postas upp varje måndag på Facebook-gruppen. Om man inte kan vara med och be varje kväll så kan man ändå be för samma intentioner. Vi ber för Katolska kyrkan, för de utsatta, sjuka, arbetslösa och för Helige Andens vägledning. För alla döende, för alla som dör varje dag & för de ofödda barnen. Vi ber om Guds barmhärtighet över våra själar & för själarna som är i skärselden. För Världsungdomsdagarna och Sveriges Unga Katolikers aktiviteter, för segern över ISIS och omvändelsen av dess medlemmar.  Vi ber för allt!

Har du några tips till läsare som vill starta en egen böngrupp?
Gör det inte för komplicerat, börja bara! ” ”Vidare säger jag er: allt vad två av er kommer överens om att be om här på jorden, det skall de få av min himmelske fader. Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem .” - Matteusevangeliet: 18:19-20.
Bestäm en tidpunkt och ett valfritt kommunikationsmedel och kör!
Ett tips är att be om förbön från er kyrkoherde eller annan präst som även kan hjälpa er med eventuella funderingar.

Är det där biskop Anders Arborelius längst ner till höger?
Japp!

*Mic drops