Därför ska du gifta dig i Kroatien!

Min mamma kommer från en Ö i Kroatien som heter Murter.
Under min uppväxt tillbringade jag nästan alla mina somrar på denna fantastiska ö. Jag umgicks med mina underbara morföräldrar, hjälpte till runt huset, och var helt enkelt med dom och mina släktingar. En sak jag älskar är att jag inte har internet hos mina morföräldrar, känns så underbart att komma bort från den stressen lite, MEN, mitt syfte med denna text är inte skriva om hur skönt det är utan internet. Jag ska skriva om bröllopstraditioner på denna ön.

Bröllopet firas i tre dagar. Den första dagen är gåvodagen, dvs, brudens respektive brudgummens gäster är inbjudna till fest redan kvällen innan. Under festen är det meningen att gästerna överlämnar gåvor, om de har möjlighet till det. Gästerna blir även bjudna på mat och dryck, men helst ska man vara taktisk och gå och lägga sig relativt tidigt för man måste ha mycket energi för dagen efter.

Själva bröllopsdagen börjar med att brudgummen hämtar upp bruden hemma hos henne, där brudens far lämnar över henne till brudgummen. Efter detta går brudparet, familjen, vittnena och alla inbjudna hela vägen upp till kyrkan. I kyrkan börjar så klart vigseln, och efter att paret vigt sig börjar festen. En tradition som funnits i generationer är processionen ner från kyrkan. Brudparet och alla bröllopsgäster är ackompanjerade av musiker. Tillsammans går man nedför Murters centrala gator och gångar, där folk som känner brudparet bjuder på dricka och något smått att äta. Alla i Murter känner i princip varandra, därför är gatan fylld av små bord och glada människor.
Brudparet hyllas, man sjunger runt dom, man stoppar trafiken, för att det är deras dag. Det är en dag paret aldrig kommer glömma. Jag tycker att denna traditionen är så vacker och det borde finnas på fler ställen. Att man verkligen firar bröllopsparet så som dom ska firas. Dom har hittat kärleken, och lovat varandra it's just you and me now. Vilken fantastisk känsla det måste vara.

Sista dagen bjuds även då på middag. Då äter man rester, sjunger, dansar och snackar om allt skoj som hände under gårdagen.

Bilderna är från min systers bröllop i Kroatien, 2013, men om ni kan se en bild från 80 talet, så ska ni veta att det är mina föräldrar som hade likadant firande på deras dag, fast år 1984.
Jag tycker hela denna traditionen är så vacker, och jag vet att traditionen kommer att fortsätta en lång tid, maybe forever, på lilla ö:n Murter.