St. Judas Thaddeus







Ett av mina favorit helgon är St. Judas Thaddeus. Han är en av de helgon som blandas ihop med Judas Iskariot han som förrådde Jesus. Det har gjort att katolska kyrkan fått jobba för hans helighet och vikten av att han inte var den som förrådde Jesus.

St. Judas Thaddeus benämns som Judas, son av Jakob i Luk 6:16 men i både Matt 10:3 och Mark 3:18 kallas han endast för Thaddeus. Thaddeus var en av Jesus tolv lärjungar som dog martyrdöden 65 e.Kr. i Beirut. Där blev han halshuggen tillsammans med en annan av Jesus apostlar, Simon Seloten.

Det som gör Thaddeus så speciell är att han är helgonet för de hopplösa fallen. Det har mycket att göra med att han blivit ihopblandad med Judas Iskariot och därför har väldigt få katoliker inte bett om hans förböner för att de tidigare trott att han var förrädaren. Därför blev han skyddshelgonet för de hopplösa fallen.

Nu undrar ni säkert, vadå hopplösa fall? När man ber om hopp då har man tänt gnistan för att det som är hopplöst ska lösas. Idag ser vi på världens krig, särskilt det krig som sker i Syrien som nu blivit en humanitär katastrof. Det känns hopplöst att det ska lösas. Därför kan vi nu be om den helige Thaddeus förböner för Syrien och för alla kristna bröder och systrar som flyr från sina hem och som fortfarande förföljs.

Den 19 oktober börjar nämligen St. Judas Thaddeus Novena. Alltså intensiv bön i 9 dagar där ni kan be med särskilda intentioner. Och eftersom oktober också är rosenkransens månad kan ni be rosenkransen tillsammans med novenan.

Varje dag kan ni be om en särskild intention som ni känner starkt för. Något i ert liv, någon som ni känner som har det svårt eller världens problem som ni kanske tycker känns hopplöst och där ni känner att det behövs hopp. Ge det till Thaddeus och be om hans förböner.

Här har ni länken till St: Judas Novena J låt oss be den tillsammans.


/ Marcy