"Vi måste kanske fråga oss om vi verkligen älskar Gud" - Påven


Under onsdagens allmänna audiens påminde påven Franciskus om att på tisdag, den 1 september, infaller den första världsdagen för den katolska kyrkan, om bön för vård av skapelsen. Påven sa att ”i bön tillsammans med våra ortodoxa bröder, och alla människor av god vilja, vill vi erbjuda våra bidrag till att övervinna den ekologiska kris som mänskligheten upplever. Över hela världen planerar kyrkan lokala initiativ i bön och eftertanke, för att denna dag särskilt fokusera på att välja livsstilar som är koherenta med skapelsens behov av omsorg.”

Påven sa att han ska leda en gudstjänst i Peterskyrkan klockan 17 på tisdag, tillsammans med den romerska kurian, och han bjöd in romare och pilgrimer att delta, i denna liturgi som har utformats för dagens ändamål, med bibliska läsningar och bön för Guds skapelse. Påven som instiftade dagen den 6 augusti, valde att lägga den på den dag som den ortodoxa kyrkan redan har som en särskild dag för bön för skapelsen.

Under sin trosundervisning om familjen reflekterade påven Franciskus idag över vikten av att ägna tid till bön: ”Vi vet alla hur viktig det är att be, men det verkar så svårt att hitta tid till det. Vi måste kanske fråga oss om vi verkligen älskar Gud, som han ber oss att göra, med hela vårt hjärta och hela vår själ och all vår kraft. För bönens hjärta är kärleken till Gud, vårt livs källa, Han som konstant och kärleksfullt värnar om oss.

”Ett hjärta som är fyllt med kärlek till Gud, omvandlar en tyst tanke eller en liten gest till en hängiven stund i bön. Den Helige Ande lär oss att be, att kalla Gud vår Fader, och att dagligen växa i vår kärlek till honom. Våra familjer behöver verkligen be om Andens gåva!

”Genom bön, även i de mest upptagna stunder, ger vi tiden tillbaka till Gud, vi finner den frid som kommer ur att uppskatta de viktiga sakerna, och vi upplever glädjen i Guds oväntade gåvor. Genom den dagliga bönen kan våra hem, liksom Martas och Marias hem, bli platser där Jesus alltid är varmt välkommen.”