5 frågor om Naturlig Familjeplanering


Under sin resa till Manila i januari 2015 uppmuntrade Påven Franciskus katolska äkta par att använda sig naturlig familjeplanering (NFP), om de inte vill föröka sig som kaniner.
Har du råkat missa Peters och syster Sofies kurser om Kroppens teologi, kommer du säkert tänka... "NF-whaat?" Oroa dig inte, i slutet av denna text kommer du vara proffs:

1. Vad är naturlig familjeplanering?
Naturlig familjeplanering går ut på att det gifta paret följer kvinnans naturliga rytm (menscykel) för att uppnå eller undvika graviditet.

2. Men hallå, är inte naturlig familjeplanering ett preventivmedel eftersom den kan användas för att undvika bli gravid?
Nej, naturlig familjeplanering är inte ett preventivmedel. Paret tar inga hormoner som förhindrar ägglossning eller något som påverkar kvinnans sekret och man använder inte heller kondomer för att kväva de små rackarna. Paret anpassar sig helt enkelt efter naturen. NFP medför därför inte en massa hälsorisker för kvinnan som vid preventivmedel.

Med andra ord får man inga sjuka humörsväningar som man kan få vid p-stav (för att inte tala om viktökning, akne, bröstsmärta, illamående, huvudvärk och minskad sexlust), och man riskerar heller inte att få en blodpropp och lida av nedstämdhet som man gör när man tar p-piller och man stör inte miljön i livmodern vilket kan ge smärtsamma menstruationer och rikliga blödningar som vid kopparspiral. Men den största skillnaden är att man behandlar inte sin kropp och fruktsamhet som en sjukdom.

3. Fungerar naturlig familjeplanering verkligen?
Ja, många studier pekar på att dess effektivitet. Jag kunna citera från artiklar i en evighet, gå istället in här och välj och vraka mellan vetenskapliga studier gjorda på NFP - metoden.

4. Hur gör man?
Metoden innebär att man lär känna kvinnans kropp och rytm och går ut på att paret avhåller sig från sex när kvinnan har ägglossning. Hur vet man när kvinnan har ägglossning? Har man en smartphone kan man ladda ner appar som hjälper en att hålla reda på det, som appen "Natural Cycles". Vill man köra old school så håller man antingen koll på sin menscykel med hjälp av en kalender, eller genom att ta en titt på sitt slem. Jepp du läste rätt, sekretmetoden är ett säkrare alternativ om man har oregelbunden mens. Tryck på länkarna för närmare beskrivning.

5. Vilka fördelar och nackdelar finns det med naturlig familjeplanering?
Utöver att naturlig familjeplanering hjälper paret att komma närmare varandra så medför det följande fördelar:

  • Det går i linje med kyrkans lära
  • Biverkningsfri
  • Helt gratis
  • Man får ökad kroppskännedom 
  • Det påverkar inte fertiliteten, utan kan tvärtom användas med mycket gott resultat om man sen vill bli gravid
  • Det är miljövänligt
Nackdelar
  • Man måste aktivt följa sin menscykel vilket kan till en början vara tidskrävande.
Besök kroppensteologi.se för mer information om NFP och massa annat gott.