Lyckan finns inutiMänniskan har en märklig benägenhet att söka fel sak och söka på fel plats. Hon tror att hon ska bli nöjd och tillfreds om hon bara skaffar sig en ny bil eller ett sommarhus, om hon bara får mer tid för sina hobbies. Trots att hon om och om igen erfarit att dessa ting inte kan tillfredsställa hennes hjärta, fortsätter hon att söka vidare efter nya ting. Ständigt uppväcker hon nya förhoppningar som ändå bara leder till besvikelser.

Människans misstag är att hon tror att lyckan finns utanför henne medan den i själva verket finns i hennes eget inre. "Guds rike är inom er", säger Jesu (Luk 17:21). Tingen kan inte göra oss lyckliga. Tvärtom hindrar de oss ofta från att upptäcka himmelriket inom oss.

"Ert ljus ska lysa för människorna" (Matt 5:16). För att det ska kunna lysa för andra måste det allra först få lysa för dig själv. Bli medveten om att du djupt inom dig är ett Treenighetens tempel, där Fadern och sonen och Anden bor, där du är omsluten av kärlek. Du behöver inte "söka" lyckan. Det räcker att du blir medveten om den skatt som du bär inom dig. Den som den kristna tron lär oss, att Gud bor inom oss, bekräftar det som människan egentligen alltid har vetat och alla stora religioner förkunnat: det förlorade paradiset finns inom oss. Vi har glömt det. Men vi kan på nytt bli medvetna om att det finns och var det finns. Vi kan återfinna vår rikedom när vi är ensamma med Gud och slutar söka lyckan utanför oss själva.

/Wilfrid Stinissen