Kristus Konungen är finalist i Svenska ljuspriset

Kristus Konungens kyrka i Göteborg är ett av fyra ljusprojekt som gått till final om den årliga utmärkelsen Svenska Ljuspriset. Tävlingen arrangeras för 23:e året i rad och vinnaren koras den 8 september på Berns Salonger i Stockholm.

Kristus Konungens församling är Göteborgs äldsta katolska församling och grundades år 1862. Församlingens kyrka en av de mest välbesökta kyrkorna i Sverige, med lågt räknat 180 000 besök per år.
Kyrkan fick under 2014 ett efterlängtat ansiktslyft. Den grundläggande belysningsidén blev att tydligare framhäva kyrkans arkitektur, ta hänsyn till verksamhetens olika moment, lägga fokuset inne i koret samt ta bort de befintliga pendelarmaturerna utan att tappa den sakrala stämningen. Belysningen skulle vara både funktionell, inbjudande och flexibel men också framhäva olika skulpturer, symboler och platser som är viktiga för hur rummet används. Belysningsplanerarna samarbetade med församlingen för tar fram olika förinställda ljusscenarier för olika moment, både för dagtid och kvällstid.
Övriga finalister i tävlingen:
  • Kokpunkten Actionbad, Västerås
  • LUX Lunds Universitet
  • S:t Johannes kyrka, Stockholm
Vinnaren av Svenska Ljuspriset koras den 8 september på Berns Salonger i Stockholm i samband med evenemanget Ljusdagen