Får du utså mer lidande än det du klarar av?

“En god sås täcker dålig mat” - sade taxichauffören efter att vi hade lämnat av en suicidalpatient på psykakuten. Två timmar tidigare hade patienten sett mitt kors och Maria medaljong, hon knuffade undan min scarf med sina skakiga händer och stirrade i några sekunder. Började därefter att tacka Gud, och be alla möjliga helgon om förböner tills hon till slut kom till Maria.
  “Maria be din son att förbarma sig över mig, Maria be honom, Maria skrik på honom, snälla Maria, Maria skrik på honom”. “De säger att Gud inte ger dig mer än vad du kan klara av – men jag klarar inte av mer, jag vill inte ha mer, jag orkar inte mer”.

Psalm 22 ligger nära till hands när man arbetar med personer som får erfara ofantligt lidande och vars liv hänger på en tunn tråd som de mer än gärna vill kapa av.
"Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Jag ropar förtvivlat, men du är långt borta. Min Gud, jag ropar om dagen, men du svarar inte, jag ropar om natten men finner ingen ro."

Ger Gud dig mer än det du kan klara av?
Det är inte Gud som ger dig lidandet, men han tillåter det. Och ja du kan få utstå mer lidande än det du klarar av på egen hand. Varför tillåter han det? Varför får vi lida överhuvudtaget? Hur kan en god Gud se på när hans skapelse blöder? Världen har sedan syndafallet fortsatt falla sönder. Den som förnekar djävulens existens behöver bara se på nyheterna för att snart komma till insikt om den brutala ondskan omkring oss.

"Varför? Varför jag?" - hur många gånger har jag inte fått höra dessa ord yttras ur förtvivlade munnar och varje gång har jag velat svara "Förstår du inte att du måste offra ditt lidande?" När man vet att meningen med ens liv är att leva i och komma till kärlek kommer korset att bäras av den kärleken, av Gud själv. Smärtan påminner oss om att återgå till målet, till Honom - "Jag går förbi allt utan att stanna upp" sade Marie - Antoinette de Geuser. Hur lätt är det inte att bära smärtan när man gör det för någon man älskar? All smärta som vi får utstå kan användas med hans hjälp till något gott. Se bara till korset!
"Han tröstar oss i alla våra svårigheter, så att vi med den tröst vi själva får av Gud kan trösta var och en som har det svårt. Ty liksom vi har fått en riklig del av Kristi lidanden får vi också riklig tröst genom Kristus." - 2 Kor 1:4-5
- Pipo