Den, av IS, kidnappade karmeliten sjöng sig ut ur fångenskap


Den långa, rödhåriga brodern är född och uppvuxen i Colorado, USA. Broder David Johnson sticker definitivt ut i Syrien, landet där han tjänar hos St James Persiska Karmelitkloster i Qara.

Han kom ursprungligen som student för att studera språket, men bestämde sig för att stanna efter att ha förälskat sig i landet och kände Guds kallelse till det religiösa livet där.

Kärleken till språket och för Gud kom att rädda broder Johnsons liv. Vid en bönestunden under frukost i Denver, påmindes broder Johnson om annandag påsk för tre år sedan. Han var uppe i klostertornet, och i typisk, vänlig Colorado stil, vinkade hej till några syriska militanta islamister han såg i bergen i fjärran.

Broder David Johnson talar till CNA (Catholic News Agency) om livet som kristen i Syrien.
"Jag visste inte ens att det fanns kristna i Mellanöstern när jag flyttade dit - men det finns två miljoner av dem." - Säger broder David Johnson i en intervju med CNA. När brodern vinkade blev islamisterna  misstänksam och vände sina konvoj mot klostret. När de kom fram krävde de att få veta vem som vinkade åt dem, och kidnappade sedan broder Johnson när de upptäckte att han var amerikan.

Hans bröder började genast att be.

Bröderna på klostret drabbades inte av panik utan gick omedelbart till kyrkan och firade mässan och bad för sin kidnappade broder. Johnson sade  "Jag var i Guds händer, jag kände ingen rädsla."

Tillfreds och glad började broder Johnson att sjunga sånger om Jesu uppståndelse till sina kidnappare på deras modersmål. Först blev de förbluffad, men sedan insåg broder Johnson att deras hjärtan mjuknade. "Jag har aldrig hört det förut, sjung det igen, " sade en av kidnapparna. Så broder Johnson fortsatte med att sjunga: Kristus är uppstånden från de döda, trampar ner döden genom sin död, och till de i gravarna skänker han liv. ""

De militanta började skratta och klappa tillsammans, och beslutade att de skulle ta honom tillbaka till klostret oskadd. Men först var de tvungna att visa sina vänner den sjungande amerikanska brodern.

"De öppnade dörrarna (till deras läger) och bad mig sjunga dessa sånger om uppståndelsen till en skara soldater, och de började alla att klappa! Jag trodde att jag drömde! Jag trodde att jag hade gått in i någon alternativ verklighet! ", Sade broder Johnson.

Medan broder Johnson är säker på att hans förmåga att tala de militantas modersmål hjälpte hans omedelbara frigivning, sade han att han är övertygad om att sina bröders böner och Jesu namn i låtarna är vad räddade hans liv den dagen. Därför är hans råd till alla som är oroliga över situationen i Mellanöstern är att be.

"Be, be, be", sade han, "Och lägg all din tillit till hans visdom."

För att lyssna på broder Johnsons berättelse, och att höra hur det är att vara kristen i Mellanöstern i dag, titta på videon nedan: