Tänk om jag förstör allt?! Om att dejta och Guds vilja

Fråga: Om jag är kallad till äktenskapet, hur vet jag att om jag väntar med tillit och tålamod för en sann gentleman, att Gud verkligen kommer skicka mig någon? Vad händer om personen som Gud har avsett för mig att gifta mig med är faktiskt en mindre mogen "oslipad diamant"? Jag är rädd att jag inte kan lita på mitt eget omdöme och att jag kommer att missa möjligheten och förstöra allt.

Svar: Vi vet inte hur Gud kommer att verka i vårt liv -  bara att Han gör det! Därför är mitt svar på din fråga att du (1) dagligen söker Herrens råd och (2) bedömer det från fall till fall.  

Att söka Guds råd, dagligen
Det är viktigt att planera en stund för daglig bön, till att prata och lyssna till Gud. Bön innebär att du öppnar ditt hjärta inför Honom (Ps 62:9). Berätta för Gud om din oro och de frågor du har om din kallelse och framtida make. Han känner redan till vad du tänker, och Han vet redan hur Han ska besvara (lita på mig, Han har allt under kontroll) - men det är viktigt för oss att ha dessa regelbundna konversationer med Honom. 

Som vilken bra relation som helst är kommunikation (tala och lyssna) avgörande. Några dagar kan du känna att allt du kan tänka/ be om är att träffa den rätta mannen, och under andra dagar kommer du inte känna den pressen. Dela vad som än finns i ditt hjärta under dagen med Herren.

Vänd dig till Gud oavsett situation
Utöver den regelbundna böntiden som du bör lägga undan till Herren be även när olika situationerna uppkommer. Det är bra att tänka på vilka egenskaper du önskar hos din blivande man, men tills du träffar någon och börjar lära känna personen, är det omöjligt att förutse vilka egenskaper är realistiska. 

Han kanske är en oslipat diamant, att hålla en dörr öppen för en dam kanske aldrig fallit honom i tanken, men han kan vara lika eller ytterst kapabel att behandla en kvinna han följer med respekt och vänlighet som den kristna killen som deltar vid varje ungdomsmöte i kyrkan.

När någon fångar ditt intresse av någon anledning (du kanske finner honom attraktiv eller att han bjöd ut dig), fråga Gud vad du ska göra under den tiden. Du kan också be en betrodd person - som din mamma, präst, klok vän - om deras åsikt.

Relationer bygger på möten med människor. Utan att ha träffat någon och tillbringat tid att lära känna honom, kan man inte riktigt säga om det skulle kunna bli något djupare mellan er.

När du fortsätter att söka Gud i alla situationer kommer du att börja lita mer och mer på att Gud kommer att ge dig svar när du behöver dem. Svaren kan komma genom en känsla av frid, ord från en vän eller främling, eller genom Bibeln m.m.

Att träffa personen du ev. kan komma att gifta dig med, kanske inte passar "idealet". Men han bör uppfylla vissa normer. Han ska behandla dig med respekt och vänlighet! I slutändan bör er relation flytta er båda närmare Gud. För vissa relationer kan det innebära att be på första dejten. För andra kan det innebära att se Guds kärlek uttryckt i vänliga ord eller handlingar.

Du kan inte styra var på "true-gentleman till diamant-in-the-rough" spektrumet din blivande make kan vara just nu. Vad du kan påverka är hur du formar dig själv. Det är därför viktigt att fortsätta att växa i din tro och låta Gud visa dig vem du är.

Guds vilja för ditt liv är inte en gåta där du måste få allt rätt. Så var inte rädd för att du kommer att "förstöra allt." Sök snarare Herrens råd med självförtroende (1 Joh 5:14). Följ honom och du kommer inte att bli besviken.

Har du en fråga om relationer och talar engelska mejla dem på Itscomplicated@lifeteen.com och din fråga kan bli deras nästa blogginlägg!

Texten nedan är ovan är fritt översatt från Lifeteen