Skulle Gud kalla mig till att bli nunna trots att jag inte vill?

Kan du tänka dig en man som kräver att en kvinna gifter sig med honom, trots att hon egentligen inte är intresserad? Eller, kan du föreställa dig en kvinna som gick med på att gifta sig med en vän om hon inte hittade någon bättre när hon fyller 40år? Inte särskilt romantisk, eller hur? Tack och lov fungerar Gud inte sådär. Han är en älskare, inte en gisslantagare. I själva verket är den enda anledningen till att han vill att du ska gå in i ett ordens liv är om du vill det med hela ditt hjärta.

Jag kan inte tala för Gud, men jag kan tänka mig att han inte blir mer stolt över att en kvinna vigs till nunna än en kvinna som väljer att bli hustru till en man. Det som gläder honom är att vi gör hans vilja, oavsett vad det är. Båda riktningarna är heliga kallelser från Honom, och vårt jobb är bara att säga ja. Vissa kvinnor är varken kallade till gifta sig eller till det religiösa livet, men kan ändå uppfylla Guds plan för dem genom att ge deras entusiastiska "Ja" till honom i sitt dagliga liv.

Även om detta kanske låter konstigt, är det bra om du känner att du dras åt båda hållen. Det är naturligt och hälsosamt att se skönheten i det gifta livet om Gud kallar dig till ett ordens liv. På samma sätt tror jag att det är hälsosamt att även känna en dragning till det religiösa livet om du är kallad till att vara en fru. Varje god kristen kommer att se något attraktivt (åtminstone i viss utsträckning) i båda kallelserna, så det är inte alltid bäst att låta dina känslor bestämma vilken väg du ska ta. Visst spelar känslor en viss roll, men det kan bli ganska förvirrande ibland.

Gud kanske inte vill att du ska känna till din kallelse just nu. Att leva ut Guds vilja betyder inte att du alltid vet framtiden. I själva verket, om han är "mina fötters lykta", som psalmen säger, verkar detta innebära att han helt enkelt kan vägleda oss ett steg i taget. Guds vilja är vårt gömställe, och han säger till oss att inte oroa oss för morgondagen. Freden står att finna idag.

Gud hör oss alltid när vi ber. Han svarar alltid oss: ibland med ett ja, ibland med ett nej, och ibland med "vänta". Alla är bönesvar, även om de inte är de svar vi vill ha. Kanske kallar han dig till äktenskapet, så nu är en tid då han verkligen vill lära dig om att lita utan rädsla. Kanske har du ingen vilja att gå med i kloster ännu, men några år från nu så kommer ditt hjärta att be om det. Vem vet? Endast Gud. Håll därför fast vid honom och lita på honom med hela ditt hjärta. Var lugnt, han har en plan i åtanke för dig (Jer 29: 11-14.).

St Francis de Sales sade:
"Do not look forward in fear to the changes of life;
Rather look to them with full hope that as they arise,
God, whose very own you are, will lead you safely through all things;
And when you cannot stand it, God will carry you in His arms.
Do not fear what may happen tomorrow.
The same loving Father who cares for you today will care for you tomorrow and everyday.
Either he will shield you from suffering or He will give you unfailing strength to bear it.
Be at peace then and put aside all anxious thoughts and imaginings."

Om det är att det religiösa livet Gud kallar dig har du inget att frukta.  Den helige Johannes Paulus II sade en gång: "It is a force or, rather, a Person which calls them. It is that invisible Bridegroom who leads your young friends to enclose themselves behind the gates of Carmel for the rest of their lives. I sometimes go to visit them, and I must confess that it is difficult to find more cheerful people."