Fredad zon för kristna i Irak

Drömmen om en skyddad zon för kaldéer/assyrier/syrianer på Nineveslätten i norra Irak har kommit ett steg närmare. Partigrupperna i Europaparlamentet är överens om att ett sådant område behövs.


- Det känns fantastiskt bra, säger en av initiativtagarna, Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD), till Dagen.

- Krisen är inne i ett skede där fruktansvärda övergrepp begås, hela den kristna kulturen håller på att försvinna, och därför känns det bra att vi nu börjar gå från ord till handling.

I resolutionsförslaget, som de olika partigrupperna enades om på tisdagskvällen, står det att en säker tillflyktsort för kaldéer/assyrier/syrianer och andra utsatta på Nineveslätten behöver säkerställas.

- Äntligen har vi fått gehör för vår önskan. EU är en självklar maktfaktor och att de nu har tagit det här steget innebär samtidigt att de erkänner att ett folkmord pågår, säger Nuri Kino som under lång tid har arbetar för en skyddad zon i norra Irak.

Men Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet, är inte riktigt lika glad. Han hävdar att kampen för en skyddszon är en återvändsgränd.

- EU har inte någon befogenhet att inrätta en skyddszon och det är orealistiskt att tro att det internationella samfundet skulle fatta något sådant beslut. Det som behövs är riktat humanitärt och politiskt stöd samtidigt som assyriska styrkor måste beväpnas.

Lars Adaktusson erkänner att frågan i slutändan riskerar att stoppas i FN. Men han betonar att önskemålet om en skyddad zon ursprungligen kommer från religiösa ledare i norra Irak. Dessutom konstaterar han, i likhet med Afram Yakoub, att situationen inte enbart kan lösas med en skyddszon.

- Vi säger att det behövs en skyddad zon. Men i texten tar vi också upp att det inte bara är Peshmerga (kurdiska soldater, red anm) som behöver militär hjälp utan även andra grupper.

Resolutionen kommer att debatteras på torsdag förmiddag. Voteringen äger rum mellan klockan 12 och 14.

- Men eftersom det finns en uppgörelse som majoriteten stöder bör det vara en formalitet, säger Lars Adaktusson, som trots att resolutionen i sig inte är bindande påpekar att Europaparlamentets ställningstagande för en fredad zon i norra Irak är ett viktigt steg mot ett förverkligande av förslaget.

Dagen