Varför fastar katoliker från kött på fredagar?

Föreställ dig att du har bråttom. Du tänker på skolan eller arbetet, familj eller vänner, där det finns tusen saker på gång. Du äter riktigt snabbt under din lunchrast mitt på dagen. Halvvägs genom måltiden - eller en stund efter - kommer du ihåg att det är fredag. Och det är fasta! Och du har precis svalt en hamburgare!!

För att citera Homer Simpson, "D'oh!"

Det har hänt mig, och oddsen är att det har hänt dig vid ett eller annat tillfälle. Så varför bör katoliker avstå från att äta kött på fredagar under fastan?

Det finns flera anledningar till varför kyrkan omfamnar denna disciplin, det är en tradition som går tillbaka det andra århundradet. Vissa säger att det var på grund av att kyrkan försökte stödja fiskenäringen när tiderna var tuffa, andra för att det var den fattige mannens kost. 

Att inte äta kött ska hjälpa oss att fokusera på Kristus. Jesus Kristus, min Herre och min Frälsare, gav upp sin egen kropp, sitt eget kött, en fredag för många år sedan, för mig och för dig. Han gick igenom smärtan frivilligt för oss. Om vi inte fokuserar på Jesus på korset när vi avstår från köttet, blir det snarare en frågan om att ha en "köttfri" dag där man funderar på om man ska äta en vegetarisk pizza eller grillad ostmacka, snarare än komma närmare Kristus. 

När jag gör denna otroligt lilla handlingen, att avstå från kött på fredagar är det bara en liten självuppoffring som pekar tillbaka till den hemska långfredagen, då Gud gav upp sin kropp av kärlek till oss.

Jag tänker på hur ofta min fysiska kropp leder mig till synd och bort från Gud. Fastan är en möjlighet att låta min kropp leda mig ut ur synd och mot Gud. Det är kärnan i det som Petrus sade när han skrev:
När nu Kristus har lidit med sin kropp skall också ni väpna er med hans sätt att tänka. Ty den som lider med sin kropp har slutat att synda - 1 Pet 4:1
Avhållsamhet från kött är mer än bara "att gå utan" under fastan eller bara en påminnelse om att Kristus erbjöd Hans kött för oss på korset. Avhållsamhet är en form av bön, en disciplin. När vi avstår från kött, fokuserar vi på Kristus och på våra själar, snarare än på oss själva och våra kroppar. Det är tron i handling när vi placerar vår uppmärksamhet på Jesus och erbjuder honom "vårt kött" som ett offer (Romarbrevet 12: 1-2), ett kärl genom vilket han kan verka.

De säger "absence makes the heart grow fonder". Jag antar att man kan säga att avhållsamhet gör att kroppen (och själen) växer heligare ... om vi tillåter det.


- Mark Hart (översatt från Lifeteen)