Är du min själsfrände? - Hur vet du om du har funnit den rätta?

Fråga: Hur vet jag om personen jag dejtar är "den rätta"? Vad händer om jag missar min själsfrände?

Svar: Jag måste erkänna att Courtney (min fru) inte var den första "rätta" jag hade träffat. Jag dejtade andra kvinnor före henne, och det fanns även en eller två som jag trodde att jag skulle gifta mig med. Det är så tufft när ett förhållande tar slut, framförallt när en av er var övertygad om att man hade hittat "den" man skulle tillbringa resten av livet med.

Det kanske låter helt oromantiskt, och jag kommer bli utsparkad från min Nicholas Sparks bokklubb för detta, men jag tror inte på idén om själsfrände. Jag köper inte tanken att Gud skapade oss för frihet, att han älskar oss så mycket att han ger oss fri vilja, bara för att förutbestämma vilka partners vi måste hitta för att känna oss hela.

Missförstå mig inte, jag är överväldigad med tacksamhet gentemot Gud för att han lät mig få träffa min fru och hennes närvaro i mitt liv är ett bevis på att Gud håller mig kär. Vad som förvånar mig med mitt äktenskap är att Gud gav oss båda friheten att göra våra egna val och han lät oss träffa varandra och uppleva en kärlek som är en glimt av himlen här på jorden.

Hur visste jag att Courtney var den kvinnan jag skulle gifta mig med? Jag var attraherad av henne redan från första gången jag såg henne, men det var med tiden som hennes sanna skönhet uppenbarades och jag fick se mer och mer av hur underbar hon är. Jag spenderade tid med henne, och tillbringade tid med hennes familj och introducerade henne till min familj, och jag pratade med min andliga vägledare och andra nära vänner som kände mig väl. Jag kände mig som mannen i liknelsen om den dyrbara pärlan, som hade hittat en skatt som var värt att ge upp allt för (Matt 13:45-46).

Du är en skatt och du är värd att vänta på! Din renhet är värt att försvara, och den personen som är värdig dig kommer att försvara din värdighet genom att skydda din renhet. Vi lever i en värld som hyllar kroppen på ett sätt som ignorerar själen, men din kropp är den Helige Andens tempel och förtjänar därför att behandlas med vördnad (1 Kor 6:19-20). Nöj dig inte med någon som bara är intresserad av att komma närmare din kropp och ser din renhet som ett hinder för deras lycka.

Här är några saker som jag har lärt mig i mitt sökande efter personen jag skulle gifta mig med:
  • Du kan lita på Guds timing; du behöver inte rusa in i något.
  • Den du kommer gifta dig med är värt att vänta på. Han/hon är värd alla besvikelser och sorger från de relationer som visade sig vara fel.
  • Du behöver inte övertyga honom/henne om att du är tillräckligt bra eller att du är värd att älska. Personen kommer att älska dig för den du är!
  • Ditt liv just nu är det som verkligen betyder något. Varje beslut du tar, varje vana du bildar formar den du kommer att bli som framtida maka/make. 
  • Du vet att du har hittat "honom/henne" när han/hon är villig att träffa dig i slutet av gången inför altaret, där ni båda lovar att spendera era liv åt att tjäna varandra. Tills du har gjort dessa löften, ge inte bort hela ditt hjärta.
  • Kärlek är så mycket mer än kemi. Verklig kärlek handlar om att välja, gång på gång, att sätta den andra personen först. Varaktig kärlek är inte att spännas in i en berg-och dalbana av känslor; utan att varje dag hjälpa den andra personen att komma närmare Gud, oavsett vad.