5 saker att tänka på när du vill börja läsa Bibeln


Det finns säkert många anledningar till varför du vill börja läsa Bibeln. Det kanske ingår i din fasta, du är nyfiken eller bara vill fördjupa dig i din tro. Många börjar med dundrande motivation som avtar halvvägs genom släkttavlan. Bibeln är inte enkel att läsa och många gånger kan det vara svårt att förstå vad som menas. Därför har vi sammanställt 5 saker du bör tänka på innan du börjar: 

1. Läs Patriks inlägg "Sparring med Bibeln och Katekesen"

2. Välj en specifik tid under dygnet till att läsa.
Åta dig att dagligen fördjupa dig i Guds ord, men välj inte vilken tid som helst, utan läs då du kan vara uppmärksam. Om du är riktigt trött, exempelvis när du redan är i sängen och snart ska sova, så är det förmodligen inte är den bästa tiden.

3. Be, och sedan be lite till. 
- Innan du öppnar Bibeln be Gud, i kraft av sin Ande, att öppna ditt sinne, dina ögon och ditt hjärta till Hans sanning. Tacka honom för gåvan av Hans Ord, en gåva som miljontals har gett sina liv för att försvara och erbjuder dig friheten att läsa och be. Det behöver inte vara en lång bön men det bör vara en viktig del av dina Bibelstudier.

4. Ha en plan. 
- Om du planerar att läsa Bibeln från pärm till pärm - gör inte det. Bibeln är inte en roman; den var inte avsedd att läsas från Första Moseboken rakt igenom till Uppenbarelseboken. Välj istället en bok i Bibeln som du ska starta med och låt den boken vara ditt fokus en stund. Om du börjar från noll skulle jag föreslå Markusevangeliet, den är kortaste och enklaste att förstå.

5. Ta reda på bakgrunden. 
- Om du ska börja med ett evangelium, ta dig tid att lära känna vem författaren var, vilka han skrev till och vilka grundläggande teman evangeliet har. Fråga dig själv vad som gör just den redogörelsen annorlunda än de andra tre. Ex. läs inte ett brev av den helige Paulus utan att veta vad som händer i staden som han skriver till. Om du läser om en profet, ta reda på vad som pågick i hans värld på den tiden.

Tips!
Starta en Bibelläsningsgrupp i din församling så kan ni hjälpa varandra på traven och hålla motivationen uppe.
Confessiones kan även tipsa om "Bibelgruppen" på facebook där du kan ställa frågor till våra prästseminarister.