13 ursäkter man intalar sig själv för att inte be

"Att be är att inte slösa tid, att beundra Gud är inte ett slöseri med tid, att prisa Gud är inte ett slöseri med tid." - Påven Franciskus

Överger vi verkligen vår relation till Herren pga. dessa ursäkter? Vare sig vi vill eller inte kommer var och en av oss (vissa mer än andra) identifiera sig i några av dem.

1. Jag är för trött för att be

Svar: Bön är inte bara en annan grej att få klart på din "to do" lista. Mötet med Gud placerar dig i Hans närvaro! Det är med Honom och bara hos Honom som du kommer att finna den styrka du behöver! Bön tröttnar inte, den förnyar!

2. Jag kommer att be när jag har mer tid, just nu är jag upptagen!

Svar: Den perfekta tiden för bön finns inte. Det finns alltid något att göra, något angeläget att ta hand om, ytterligare en e-post att svara på. Den bästa tiden att be är nu!

3. Jag vill be... men jag vet inte vad jag ska säga.

Svar: Gud är långt före oss här... Han visste att vi skulle behöva hjälp med att hitta de rätta orden för att uttrycka våra böner och lämnade oss därför en underbar guide: Bibeln. I bl.a. Psaltaren lär vi oss att be utefter våra behov, att ge tack, beröm, be om omvändelse men även till att dela med oss av vår glädje.

4. Jag känner ingenting när jag ber

Svar: Det kan stämma, men det är inget som bör hindra dig från att be. Även när du inte känner det, förändrar bönen dig - det förvandlar dig till en bättre människa, en bättre kristen. Bön omvandlar! Kristi kärlek är aldrig sterilt! Ju mer vi möter Herren i bön, desto mer kan vi vara säkra på hans förvandlande kärlek och barmhärtighet närvarar i vårt liv.

5. Jag är för stor av en syndare för att be

Svar: Välkommen till klubben! Du är på rätt plats! Bön är just att man erkänner sin bräcklighet och hur mycket man är i behov av Guds kärlek och förlåtelse!

6 Jag känner mig lite absurd när jag upprepar samma böner.
Svar: När du älskar någon brukar du räkna hur många gånger du säger till dem att du älskar dem? Har du någonsin räknat antalet kramar som du har gett din bästa vän? Nej! Dessa är inte tråkigt upprepningar! Dessa är gester av kärlek som aldrig blir gamla! Låt din bön vara en kärlekshandling.

7. Jag väntar fortfarande på en paus i mitt schema.

Svar: Ge inte Gud dina rester, ge honom ditt bästa! Gör en vacker gåva av de stunder du är mest klarsynt och vaken.

8. Gud vet redan vad jag behöver.

Svar. Visst, men kom ihåg att bön lär dig att vara ödmjuk.

9. Jag har allt jag behöver... känner bara inte för att be.
Svar: Detta är en vanlig ursäkt, men vi glömmer något grundläggande: att vi har en själ. Vi är upptagna med jobb, skola, med vänner, kläder, etc. Vi känner att vi har vad vi behöver ... men gör alla dessa ägodelar oss verkligen lyckliga? Är det allt du är? I bönen, återuppväcker vi något större inom oss... Om det är svårt för dig att uppleva denna djupare hunger efter oändlighet, be Gud om det!

Påven Benedict XVI sade:  "A Christian who doesn't pray, is a Christian who is imminently at risk of losing the faith".

10. Varför ska jag be till Gud när han inte svarar? Han ger mig aldrig vad jag vill ha.
Svar: En god förälder vet när den ska säga nej till sitt barn. Han vill utbilda oss, hans barn, att gå bortom våra omedelbara önskningar och hjälpa oss att orientera våra hjärtan till att längta efter Honom. Vi ber ofta Gud att förändra vår situation när Gud i själva verket vill att dessa situationer ska förändra oss!

11. Varför be när jag faktiskt kan vara aktiv göra något för att hjälpa människor.

Svar: Varför måste det vara antingen eller? Gör båda! Ju mer du fördjupar din relation med Gud genom bön, desto mer kommer din förmåga att älska och att ge av dig själv till andra att växa! Vi kan inte ge vad vi inte har. Endast genom en levande relation till den sanna kärlek kan vi dela den kärleken med andra!

12. Gud behöver inte mina böner!

Svar: Det är sant! Men vad glad han måste bli när hans son eller dotter kommer ihåg Honom! Och glöm inte, den som behöver bönen mest är du!

13. Jag har redan en massa människor som ber för mig.

Svar: Toppen! Det innebär att du har gott om anledningar att be för var och en av dem! Kom ihåg: det bästa sättet att få kärlek är genom att ge kärlek!