Kan man tro på Gud, men inte kyrkan?


Jag hade en dialog med en vän till mig och vi diskuterade tron på Gud. Hon sa, "Jag tror på Gud men inte på kyrkan för den gör många fel, den står för makt och jag tror inte det är det Jesus ville." Då frågade jag, "Okej, vad ville Han då?" Hon svarade "Jag vet inte men inte kyrkan. Jag tror på Gud, det är det enda logiska och jag känner det här inne. Jag vet att Gud gav oss samvetet att skilja på fel och rätt så jag tror inte Han dömer mig om jag följer den. Kristus är inte en fördömande Gud som förbjuder saker som kyrkan förbjuder (hon syftade på homosexualitet)."

Jag förstod hennes poäng. Kyrkan har i historien gjort fel, vi får inte glömma att det är människor med brister som finns där men även Gud själv är där, i Hans kropp = kyrkan.

"Du sa att du följer ditt samvete, tror du inte att samvetet och din bild av rätt och fel kan påverkas av samhället du lever i?" - "Jo, det kan det." "Så om du kan bli påverkad av samhället, som i sin tur säger att något är rätt och fel, vad får dig att tro att det är Guds röst och inte världens som du lyssnar på? Kan du skilja dom åt?" "Nej, det kan jag inte", medgav hon. "Det kan lika gärna vara så att ditt samvete är påverkad av världen att du inte känner igen Guds röst även när du hör Honom. Kyrkan instiftade Han av en anledning, för att vara förankrade i Honom och leda oss på vägen och inte förlita oss på vår egna tolkningar av Kristus. För hur vet du att det du tror är sant?"

Detta fick mig att tänka på Kyrkans betydelse, som för mig var en skatt men jag insåg inte att den är en hamn. Om du inte jämför din tro med just Honom, som finns och verkar i Hans församling hur kan du då vara säker på att du tror rätt om Honom? Inte förrän i dialog med henne insåg jag att Kyrkan är en ankare i detta stormiga hav: världen.

Jag avslutar med Påve Franciskus som sa,
"Kristus och Hans mor var oskiljaktiga. De var tillsammans såsom de var vid Golgata, därför att Kristus och Hans mor är oskiljaktiga. Det finns en väldigt nära relation mellan dom, som för varje barn och sin mor. Och såsom Kristus och Maria är oskiljaktiga, går det inte att skilja Kyrkan från Kristus. Det är en motsägelsefullt att säga sig vilja tro på Jesus men inte på Hans Kyrka. Utan Kyrkan är Jesus Kristus reducerad till en ide, en moralisk lära, en känsla. Utan Kyrka skulle vår relation med Kristus bygga på vår fantasi, våra tolkningar, vår sinnesstämning."
- Zakia