Gud eller pengar?


Sittandes på miljoner i form av guld, sedlar och värdepapper, är Louis en mycket välsituerad man. Louis familj försöker att omyndigförklara honom för att rädda sitt arv då han vill hämnas på sin familj efter att hans fru var otrogen mot honom i början av deras äktenskap i form av att göra dem arvlösa. Efter årtionden av hat inom denna halvt katolska familj bestämmer sig Louis att skriva ett sista brev till sin fru, och övriga familjemedlemmar för att be om förlåtelse för all denna osämja som familjen fått uppleva. Denna sista bikt som han skriver, får ett abrupt avslut då döden avbryter honom…

Ormboet (Le Noeud de Vipéres, 1932) – Mauriac, Francois

Francois Mauriac (1885-1970) föddes i södra Frankrike och fick en sträng katolsk uppväxt av enbart sin mor då fadern dött vid ringa ålder. Det var en förmögen familj. Ekonomiskt oberoende studerade Francois litteraturhistoria i Paris, men tröttnade och valde att börja skriva istället. Parallellt studerade han synden ytterst nära, vilket märks i hans romaner som är präglade av starka passioner och mörka drama. Le Baiser au lépreux (1922) blev debutromanen. Efter det släppte han en rad olika litterära verk av varierande kvalitet. Le Noeud de Vipéres (1932) blev ett av hans mest hyllade verk. I mitten av nittonhundratalet gick han över till att skriva dramatik och journalistik. Francois Mauriac blev själv överraskad då han fick ta emot nobelpriset i litteratur 1952. Avslutningsvis så skrev han Un adolescent d’autrefois (Ung på den tiden, 1970) vilket anses som det bästa han har skrivit. Det är en religiös roman fast lika nervkittlande som en detektivroman.

Romanen har fått namnet ormboet eftersom familjen det handlar om lever som i ett ormbo. Hopslingrade, de vet inte var de har varandra, gift från alla håll, ni förstår.

Det märks tydligt att det är en troende katolik som skriver. Jesuiter, kyrkor, präster, böner och även ett fåtal bibelcitat, är bara få av många kristna saker som nämns i romanen. Den gamla girige gubben, Louis, är dock väldigt ateistisk och hatar allt som har med religion att göra – till en början. Hans fru, Isa, säger sig dock visserligen vara katolik, och går varje söndag till kyrkan och avstår från kött på fredagar bland annat. Trots allt detta religiösa vill hon också åt dessa pengar som ligger och väntar på att utlämnas. Jesus säger själv att man inte kan både tjäna Gud och pengar. Med sin fru som sin värsta fiende och resten av familjen bakom henne är det i princip hela denna stora familj mot honom, som gör allt för att få tag i hans förmögenhet.

Louis gör verkligen allt för att göra sina barn och barnbarn arvlösa. Hans kärlek till pengarna är större än kärleken till sin familj. Detsamma gäller barn och barnbarnen, den enda anledningen till att de umgås med varandra är arvet. Han väljer tillslut att skriva detta brev adresserat främst till sin fru, en sista bikt, en lång förlåtelse. Han kommer till insikt i och med detta brev att pengarna inte är något värda jämfört med sin familj. Hinner han försonas med sin familj och få förlåtelse för över 30 år av hat?

Svårläst, men oerhört spännande med en touch av kristendom.
- Gabriel, Göteborg