Det är inte lätt när det är svårt!


Att det är svårt för katoliker att vara troende i ett land som Sverige, som gärna påminner oss om vilken tabu det är att vara katolik, är ingen nyhet. Att växa upp med en kristen tro och katolskt influerade tankar bland en befolkning som till största del inte delar samma kristna levnadssätt är inte lätt. Att gå emot strömmen är inte lätt. Att vara annorlunda är INTE lätt. Men vad är lätt då? 

Jo, det är lätt att tänka som alla andra tänker och att tycka som alla andra tycker. Det är lätt att följa med strömmen och vara likgiltig för diverse etiska frågor. Det är lätt att vara en ROBOT.

I dagens samhälle är vi väldigt influerade av media, vilket både ökar våra kunskaper om världen runtomkring men samtidigt begränsar vår ”fria tänkande”. Hur mycket av våra tankar är egentligen våra? Vi kallar gladeligen oss själva för liberaler och alla står vi bakom människans lika värde, jämställdhet, rätt till yttrandefrihet etc, men någonstans på vägen gick det snett. Någonstans på vägen blev vi så neutrala vad gäller kön, åsikter och samhällsfrågor att vi nästan har blivit extremister i liberalismens namn. Vi har skapat ett samhälle där vi är likgiltiga inför abort, skilsmässor, homosexuella äktenskap m.m. Vi är flockdjur som gör allt för att bli accepterade och passa in med resten av flocken. 

Det är lätt att bli tagen av det materiella och världsliga livet som vi varje dag vaknar upp i. Ibland glömmer vi bort att livet på jorden är en tillfällig ”mellanlandning” i väntan på planet som tar oss till den slutliga destinationen. Låt oss göra det bästa av tiden och leva så gott vi kan efter hans ord. Gud vår Fader, odla i våra hjärtan kärlekens frö, och låt det växa så stort att folk vi möter på denna jord ser DIG i oss. Vi alla bär på våra kors, och vi lider i Jesu namn, men vår belöning kommer sen när vi får träda in i Guds palats.
”Lycklig är den som lyckas rädda sig själv” – St. Hardini of Lebanon
Peter H.