Varför ska jag gifta mig med honom?

Varför gifter man sig? 


Har alltid känt mig som en udda fågel bland mina vänner. Medan de pratade om dagen med stora "D", prinsen, och klänningen, fick jag ångest (YES ÅNGEST!). Gifta sig? Det håller ju inte... Mina föräldrar gav mig inte direkt en bra bild av äktenskapet. Jag växte upp bland arga skilda kvinnor och bittra skilda män (hoppas att de inte läser det här haha). Nä men seriöst det brukade samlas ett gäng kvinnor (varav några skilda), relativt ofta hemma hos oss. Utöver att diskutera maträtter, tillbringade de tiden tillsammans åt att jämföra vem som hade erfarit den allra värsta maken. De toppade varandras historier med hemska berättelser om "åsnan" (ett synonym till deras livs kärlek). Från männens håll kan det nog bäst beskrivas som ett ihärdigt dystert gnällande över hur illa de hade blivit behandlade av sina fruar. 

Som 16 åring ställde jag mig därför frågan: Varför i hela friden gifta sig? Vem i sitt rätta sinne utsätter sig för ett äktenskap? Frågan höll i sig ett bra tag... ganska länge... typ 10 år. 

Så varför ska jag gifta mig?
Äktenskapet är något Gud kallar en till, ett heligt sakrament. Det är något man bör säga ja till om man behöver det för att nå Honom bättre. 

En förälskelse bör övergå till kärlek, eros fullkomnas med agape. Den äktenskapliga föreningen är en verklighet där Gud vill att vi finner oss själva (och på köpet finner vi honom). 
Diakon Björn brukar säga att man inte ska vara rädd för att gifta sig, man måste inte ha en perfekt relation med Gud. Eftersom det är en kallelse är det 100% rätt väg att gå, bästa sättet att leva sitt liv för vissa människor. Men relationen till Gud måste ju vara grunden.

Det är viktigt att man inte gifter sig för fjärilarna i magen eller för att "han gör mig bara så lycklig". Känslor försvinner och om din lycka vilar på en annan ofullständig människa kommer du att bli olycklig, som kvinnorna och männen från min uppväxt. Din make kan tas ifrån dig, för han tillhör inte dig. Barnen tillhör inte dig. Du tillhör ju inte ens dig själv (se 1 Kor 6:19). Vi tillhör Skaparen och vårt hjärta, som den helige Augustinus sade, förblir orolig tills dess det finner vila i Honom. Äktenskapet är till för att hjälpa varandra att lära känna och älska Gud.

Du gifter dig för att ge ditt liv till Honom, likt prästen viger sitt liv till Gud genom att tjäna kyrkan. Med andra ord ska jag tjäna min make som prästen tjänar kyrkan. Vi ska helt enkelt underordna oss varandra i vördnad för Kristus (jmf Ef 5:21).

Kvinnor, här kommer äktenskapet i ett nötskal = Komma Honom närmare genom honom (med det lilla "h"). 

Nu efter 10 år har jag lämnats med en annan fråga:
Om man inte gifter sig för att älska Gud ännu mer, varför gifta sig över huvud taget?