Till man och Kvinna skapade Han dem

Bokrecension 
Till man och kvinna skapade Han dem. - En introduktion till Kroppens teologi av Syster Sofie O.P. 


I sin bok om kroppens teologi, som bygger på den helige påven Johannes Paulus II om sexualitetens teologi, utmanar dominikansystern samhällets sexnormer och fördomar.

Fick upp ögonen för "Till man och kvinna skapade Han dem" vid en workshop som systern höll i vid KPNs kongress förra hösten. Men det tog en stund innan jag beställde den. Hade ju tidigare försökt ge mig på den helige påvens sammanställda texter om kroppens teologi på engelska, trots att de var riktigt bra, gav jag så småningom upp.

Efter första kapitlet i syster Sofies översatta och mer personliga version, kunde jag inte släppa boken. Läste den på bussen, fiket, pendeltåget, tunnelbanan, till och med under lunchrasterna på jobbet (yes det uppstod några awkward moments). Markerade, vek sidor, skrev ner anteckningar, diskuterade den med mina vänner medan jag skakade dem. Har redan hunnit ge boken till tre av mina vänner och känner fortfarande ett eggande behov av att beställa den till fler. Yes, jag kan stolt proklamera att jag har blivit en av dem där "TOB" nördarna. Simon du är inte längre ensam i Sverige.

Vad är det som är såååå bra med Kroppens teologi?
Allt! Den förklarar vad kyskhet egentligen handlar om - om kärlek, på riktigt!
“Kroppen kallas att framstå i autentisk sanning: som gåva. Det är vad kyskheten handlar om. Kyskheten som dygd är därför inte samma sak som avhållsamhet, utan en inre hållning som värnar om kroppens värdighet och skönhet. Det är en förmåga behärska sina böjelser, att vara i besittning av sitt sanna jag.”