Kommer Jesus redan på julafton eller måste jag vänta till juldagen?Min första text "Maranatha" handlar om hur jag träffade Gud och blev troende. Som sagt, det var mitt under sommaren. Jag hade inte förberett mig. Hur skulle jag möjligen kunna göra det? Jag hade ju knappt en aning om att Han fanns, förutom långt borta i Himlen då, det visste jag ju. Men Han kom ändå. Inte utan att jag ville, men helt utan att jag hade gjort något för att bli redo.
Sen var det den där blinde från Johannesevangeliet kap. 9, som mötte Jesus vid Siloadammen. Hade han förberett sig på mötet? Efter att han återfick synen blev det (som vanligt) en massa tjafs bland fariseerna, eftersom Jesus gjorde sådant på en sabbat och inte respekterade den heliga dagen.

Just det. Jesus tittar inte i kalendern och ser till att komma 25:e december. Eller borde det vara 24:e eller 26:e kanske? Svårt att säga men ändå väsentligt, man vill ju inte missa den dagen, eller hur?! Ohh, vet ni hur många gånger jag har försökt, hela advent, att be, läsa Bibeln och förbereda mig på julen, på dagen Han skulle komma? Bara för att bli bittert besviken när juldagarna var över och ingen mirakulös förening mellan mig och Gud hade skett! Och kanske kunde jag ha träffat Honom under advent, men då var jag så upptagen med att förbereda mig för det stora mötet att jag inte ens skulle ha sett Honom om han ställde sig mitt framför mig... 

Jag har nyss lärt mig att adventus betyder ankomst på latin. Inte väntan. Jesus kommer till oss under advent, Han begär inte att vi ska förbereda oss hela advent på att Han sedan ska komma under en natt. Advent är en tid som ska hjälpa oss att öppna våra hjärtan för Jesus, så att han kan komma – oberoende av datum och oberoende av om vi har eller inte har fullgjort alla planerade förberedelser. Och dessutom är hela livet en enda stor advent! Låt oss inte bli besvikna och sluta leta – Han kommer när som helst!


/Magda