Förbered dig inför Jesu ankomst


Adventstiden är snart slut och julen närmar sig, men den livslånga adventstiden är inte över och därmed är det aldrig för sent att börja fokusera på Gud ännu mer. Förr tänkte jag att advent skulle bli en tid då jag skulle vara ”extra duktig” på att be, gå i mässa, läsa bibeln, vara där för människor i min närhet med mera. Det slog mig att man egentligen borde anstränga sig hela livet med att sätta Gud först, och inte välja perioder som exempelvis under fastan eller advent för att komma närmare Gud.

Vi ska heller inte bara förbereda oss för Jesu ankomst inför jul och sen aldrig mer. Hela livet är en slags väntan, en väntan på Jesu andra ankomst på jorden. Det är upp till oss hur vi vill göra det möjligt för oss att alltid på nytt omfamna Guds mysterier, hur mycket nåd och kärlek vi vill ta emot samt ge vidare till andra.

Här kommer några tips dessa nu sista dagar innan en av de finaste högtiderna på året inträffar:

  • Stanna upp! Vad som än sker i ditt liv just nu, något jobbigt eller något bra (det är faktiskt svårare att vända sig till Gud i tacksamhet än i plågor), så uppskatta allt du har för en stund och blicka varken bakåt eller framåt för mycket. Lägg allt i Guds händer.
  • Ge lite extra mycket tid och kärlek till dem runtomkring dig, särskilt de som går dig mest på nerverna. Även till exempel jobbiga människor på stan som inte ser sig för eller tiggare som bara känns som att de är i vägen. Försök att inte hela tiden sätta dig i centrum.
  • Läs Bibeln, vilken sida som helst. Gud kan tala till en på många sätt, men särskilt genom de Heliga Skrifterna.
  • Be en julnovena, dessa beds 9 dagar innan jul vilket det nu är ungefär perfekt läge för. Annars finns det många andra bra böner som man kan be till jungfru Maria, den helige Josef och så vidare för att förbereda sig.
  • Stressa inte över julklapparna och julmaten – det ska vara en fin del av denna tid!!! 
  • Uppskatta allt ljus som nu är tänt överallt, alla julgranar med mera, som är som tecken på ljuset (Jesus Kristus) som kommer in i våra mörka liv.
  • Lyssna inte enbart på jullåtar som handlar om tomten eller kolla på filmer som bara handlar om den världsliga synen på julen. Jag själv älskar allt sådant, för det är ju så otroligt mysigt, men det kan bli för mycket fokus på fel saker. Ta tid till att fokusera på det mysteriet som är ännu större under denna tid. Vi har faktiskt privilegiet att hoppas på något som är mycket större än vad tomten.
  • Baka något med familj eller vänner, gör något kul, och ta det bara lugnt!