När saker och ting inte blir bättre - Om att finna Gud i misären

When things don't get better - finding God in unhappiness, en artikel skriven av Faith NoahLifeteen.com. Nedan är en förkortad fritt översatt version av texten.

När saker och ting inte blir bättre

Jag var en bunt av lycka i gymnasiet. Jag älskade mitt samhälle, mina lärare, mina vänner, och min tro. Jag vaknade full av liv och redo att dela min glädje. Jag kan inte säga att jag aldrig kände mig stressad eller orolig, men när dessa känslor dök upp hade jag lätt för att påminna mig själv om att jag inte hade någon anledning att flippa ut. Livet var bra!

Men nu är det annorlunda. Nu är det inte så lätt för mig att vakna upp på morgonen och säger "Gee, allt är awesome!" Jag upplever en hel del osäkerhet, rädsla, och tvivel. Jag var glad, men nu är det inte så enkelt längre.

Särskilt efter att ha känt inre frid och konstant glädje, är olycka en tuff koncept för mig att handskas med "Vart passar Gud in allt detta?" frågar jag mig själv ofta.

Omfamna  korset
Ledsamhet är ett kors. Den får oss att känna otillräcklighet. Ledsamhet berövar oss vår vördnad och förundran över det vackra livet Gud har välsignat oss med. Det lämnar oss med en känsla av att allt är utom kontroll, och underblåser våra djupaste tvivel och farhågor.

Vår reaktion till denna smärta är dock helt upp till oss. Vi kan betrakta bristen på glädje som en förbannelse och låta den störta oss djupare in i mörkret. Eller så kan vi söka efter syftet med vårt lidande och låta det hjälpa oss komma närmare Guds ljus.

Ledsamhet är kanske en välsignelse. När allt omkring oss är mörkt, har ljuset större genomslag. När allt det vi en gång hade är borta, kan vi klamra oss hårdare fast vid Kristus.

Ledsamhet tvingar oss att reflektera över vår relation till Gud. Om vi tar bort alla regnbågar och fjärilar, flockas vi fortfarande till hans famn? Litar vi då fortfarande på hans eviga kärlek?

Om vi ska kalla oss kristna, då måste vi tro att Gud älskar oss och skulle aldrig tillåta oss att uppleva lidande utan mening. Därför måste det finnas ett syfte med korset. Vare sig vi kämpar med depression månader i sträck eller bara upplever en och annan dag som meningslös, öppnar detta upp en möjlighet till att låta hans ljus lysa klarare och för oss att klänga hårdare fast vid honom. Det finns ett syfte med vår smärta.

Kom ihåg: Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga: när han sänder prövningen visar han er också en utväg, så att ni kommer igenom den. 1 Kor 10:13

Glädje är ett beslut
Det är okej att inte vara okej. Om du inte är glad, inbjuder jag dig till att fatta ett beslut: välj lycka. Att sprida olycka kommer inte välsigna någon. Så gör en medveten ansträngning att minnas det goda, att ta på dig Kristi rustning. Det är inte fel att fejka det tills du känner det; snarare är det att lita på att det finns en större mening och att ha hopp även om ditt hjärta har en avvikande åsikt.

Mitt i lidandet frågar jag ofta Gud att ta denna kalk ifrån mig. Men nu inser jag att det är fel fråga att ställa. "Ske din vilja", är allt vi behöver säga. För om Guds vilja sker - och vi litar på denna vilja - då kommer allt annat att falla på plats.