Jag har bytt ut min morgonrutin


När jag fortfarande gick i gymnasiet så hade jag och mina vänner en liten rutin varje morgon när vi kom till skolan. Vi samlades alla utanför klassrummet och med ca tio minuter kvar till lektionens början satte vi oss ner kring ett bord. På bordet låg dagens metro tidning som någon från klassen alltid tog med sig från tunnelbanan. Den låg inte med framsidan uppåt så att man skulle kunna se dagens huvudrubriker, det var ointressant för oss, tidningen låg med sista sidan uppåt eftersom det vi ville åt fanns på den näst sista sidan. Det var såklart dagens horoskop som vi ville läsa. De där korta texterna med någon mening som skulle berätta för oss hur vår dag skulle bli. Antingen blev någon utav oss utvald att läsa upp vad som stod under lejonet, skorpionen, kräftan och så vidare. Andra dagar skickades tidningen runt bordet så att alla själva i tysthet fick läsa vad som stod under deras horoskop, det var bättre för koncentrationen så att man bättre kunde ta in texten och förstå horoskopet. Det man absolut inte fick göra var att läsa ett så kallat gammalt horoskop från gårdagens tidning för det skulle nämligen betyda otur var det någon som hade sagt. Efter att allas horoskop var lästa så diskuterades innehållet. Var det något som man tyckte stämde eller inte, vad kunde horoskopet syfta på för specifika situationer i livet, skulle det bli en bra eller dålig dag.

Många andra än just min klass har nog haft lite av samma rutin men varför? Varför är det intressant att läsa någon mening som någon har skrivit i en tidning och sedan tro att det stämmer in på oss?
I mitt fall så handlade inte horoskopet så mycket om vägledning i livet utan var mer som en rolig grej. Ibland kunde jag tycka att horoskopet faktiskt stämde bra in på vad som hände i mitt liv just då och ibland så stämde det inte in alls. Ibland var det ord som man ändå inte förstod och många gånger så kunde jag tycka att vadå det som står under väduren stämmer ju precis in på mig idag trots att jag inte är i närheten utav att ”vara” vädur.

Visst kan man läsa alla dessa horoskop men det gäller att inte tro på dom. Om man tror på ett horoskop så blir det lätt så att man följer det som står. Om jag läser ett horoskop där det står att jag kommer att ha en jobbig dag och inte komma överens med någon så kanske jag även går in där i klassrummet med en dålig attityd eftersom jag ändå kommer att ha en dålig dag och då tycker man plötsligt att horoskopet faktiskt stämmer. Istället så borde man skratta lite åt horoskopet och sedan glömma bort det, för vår tro är ju något helt annat. Den sanna tron är Gud och vårt öde ligger bara i hans händer. Det som händer är på grund av en anledning och det vet kanske bara han. Det kan vara en trygg tanke att ha med sig, oavsett vad man går igenom just nu så finns Gud och han ser oss och lyssnar till oss när vi bara behöver det, det kan inte ett horoskop göra.

Den där morgonrutinen som vi höll på med har i mitt fall försvunnit och ersatts av en annan. Inte bara för att gymnasiet är över sen länge utan för att jag behövde något annat. Idag så går jag upp tidig morgon varje dag, skyndar mig till tunnelbanan, har tur och får en plats att sitta på. Där sätter jag på mig ett par hörlurar men jag sätter inte på någon musik, hörlurarna är till för att stänga ute allt ljud för att jag nu ska ha en stund med Gud. Jag funderar kring hur dagen ska bli, är tacksam för allt som jag har, för att jag och mina nära får vara friska och leva i frihet, för att jag har mat på bordet varje dag och har en skola att gå till. Jag tänker på dom som inte har det lika bra.

Det tycker i alla fall jag är en mycket bättre morgon rutin.

/Natalina