Heliga Edith Stein

Edith Stein, eller Teresa Benedicta av korset vilket kanske vid det namnet vi känner henne bäst, har länge varit ett helgon som fascinerat mig och hon var ganska tidigt ett självklart val för mig när man skulle välja konfirmationsnamn. Hennes liv blev det man minst hade kunnat föreställa sig när man ser tillbaka på henne som ung flicka. Det är inte så ofta man föds i en ortodox judisk familj, och dör i koncentrationsläger som en katolsk nunna.

12 oktober 1891 föddes Edith Stein i Breslau, Polen. Hon var yngst utav elva barn men eftersom hon var född på Yom Kippour som är den heligaste högtiden för judar favoriserades hon en aning av sina föräldrar. Trots detta övergav hon den judiska tron redan som tretton åring och blev ateist.

Hon var väldigt akademiskt begåvad, studerade filosofi och var speciellt inriktad på fenomenologi (läran om fenomen och väsen). Hon doktorerade även i dessa ämnen. Efter att ha läst Teresa av Ávilas självbiografi började Edith dras till den kristna tron, konverterade så småningom och blev katolik.

I samband med att Edith blev katolik slutade hon med att undervisa på universitetet och började istället arbeta som lärare på en dominikanerskola för flickor. Under den tiden översatte hon Tomas av Aquinos verk De Veritate till tyska och fortsatte även med att studera katolska filosofer.

År 1934 inträdde Edith i karmelitorden och tog namnet Teresa Benedicta av korset. Edith fortsatte även i klostret med sina filosofistudier och skrev böcker. Men snart var det svåra tider som väntade, nämligen Andra Världskriget.

I och med nazismen blev klostret tvunget att flytta till Nederländerna. Men år 1942 kom det ett beslut att man även skulle gripa alla judiska konvertiter och Edith greps tillsammans med sin syster Rosa som också hade blivit katolik. 9 augusti 1942 gasades båda ihjäl i Auschwitz.

Edith Stein helgonförklarades år 1987 utav den helige Johannes Paulus II. Hon utsågs bland annat till att bli ett av Europas skyddshelgon.

Edith Stein hade nog aldrig när hon var tretton år och ateist i en judisk familj kunnat föreställa sig att hon en dag skulle bli karmelitnunna. Hon är just därför ett av mina favorithelgon eftersom hon är ett tydligt exempel på hur Guds vägar kan vara helt oförutsägbara.