Den bloggande prästen - en informationshjälte enligt Reportrar utan gränser

Kampanjen för mänskliga rättigheter och religionsfrihet i Vietnam har tagit fart på nätet. Prästen-bloggaren, pater Anton Ngoc Than, som driver hemsidanVietnamese Redemptorists’ News och en katolsk radiostation i ärkestiftet Saigon. 

Pater Anton är en 45-årig redemptoristpräst, som plötsligt blev internationellt känd när organisationen ”Reportrar utan gränser” tog upp honom på sin lista över ”100 informationshjältar”. Listan uppmärksammar personer som kämpar för yttrande- och pressfrihet särskilt under svåra omständigheter. Vietnam är ett exempel på detta, då de främsta massmedierna (tidningar, TV-kanaler och hemsidor) drivs av staten. Regeringen kontrollerar således medierna och den information som publiceras.

Pater Anton ser nätet som fruktbar jordmån för att understödja människors längtan efter frihet. Hans kampanj för respekterande av mänskliga rättigheter har ådragit sig kritik från den vietnamesiska regeringen. Den står under ständig övervakning från polisens sida och har lett till att han arresterats mer än en gång.

Pater Anton berättade för intervjuaren, Paolo Affatato, om sin bakgrund: ”Jag växte upp i en fattig del av Saigon, där präster tillhörande redemptoristerna verkade. Deras anda påverkade mig tidigt. Vårt land behärskades emellertid av den kommunistiska ateismen. När jag en dag läste den passus i Galaterbrevet där det står: ’…men jag lever, fast inte längre jag själv, det är Kristus som lever i mig’, insåg jag att Gud levde längst inne i min själ. Jag började hjälpa prästerna att ta hand om hemlösa barn. Sedan anslöt jag mig till dem. Efter prästvigningen sändes jag till stiftet Kontum, där det bor många etniska minoriteter […] 2005 när de sociala nätverken startade började jag skriva korta reflektioner på bloggar och Facebook och blev senare ansvarig för redemptoristernas aktivitet på nätet.”

Han berörde de svåra omständigheter som råder: ”Vi uttrycker ofta vårt stöd för aktivister eller bloggare som blivit arresterade för ”propaganda mot regeringen”. Vid en demonstration till stöd för Nguyen Van Hai (känd som Dieu Cay, se foto) blev jag arresterad av polisen, vilket hindrade mig från att rapportera om den orättvisa rättegången mot honom. Samma sak hände Dinh Nhat Huy, som blev arresterad på grund av några uttalanden på Facebook. Alla reportrar löper samma risker. För att stödja varandra träffas vi varje vecka, då vi hjälper och ber för varandra. Vi är obeväpnade, men våldsmakten skrämmer oss inte, för den kan inte försvaga våra samveten.”