Kampen mot oron


Dag in som dag ut så oroar vi oss över saker och ting. Det kan handla om allt från en borttappad nyckel till ett svårt matteprov. Hur mycket vi än hatar rädslan så dyker den upp och när den slår igenom som värst så blir vi helt paralyserade och vet inte vad vi skall ta vägen. Men jag säger dig - oron är en del av livet. Det är absolut inget fel att känna oro. Hur mycket vi än försöker förtränga den så kommer den att komma tillbaka. Hur kan man exempelvis be en student att inte oroa sig över morgondagens tenta, trots att han pluggat i flera veckor i streck? Det är mänskligt att känna oro. Vi är alla födda med den. Och eftersom vi aldrig kommer att kunna behärska den så måste vi istället ta och lära oss att leva med den.

Att fastna i ett tillstånd där man fruktar oron och inte lär sig att leva med den kan livet vara dömt att bli en mardröm. Tacksamheten förvandlas till en förbannelse. Du vill att tiden skall gå snabbare för att du inte orkar med trycket. Du hittar på ursäkter vilket leder till att du blir ännu oroligare. På så sätt slutar du leva ditt liv. Du klagar på att dagen aldrig tar slut. Du blir mer aggressiv mot vänner, familj och arbetskamrater. Du börjar äta dåligt. Allt detta för att du oroar dig för mycket. Du oroar dig över vad du skall ha på dig, vad andra skall tycka om dig. Du förlorar din integritet, tappar modet och förslavas inom samhällets dyster. Och till slut när du på kvällen lägger huvudet mot kudden kan du inte sova på grund av att oron håller dig vaken. Då äger oron dig. Hur mycket du än försöker kämpa emot så är det den som har kontrollen över dig.

Slutligen, oron är en del av livet. Men trots det så skall den inte få kontroll över dina handlingar och tankar. När den kommer, säg då till den: Jag bekymrar mig inte för morgondagen, för Gud är redan där och väntar på mig.

Om den hotar med hungerspöket, säg då: Människan lever inte enbart av bröd, utan även av ordet som kommer från himlen.

Om den uppmuntrar dig att ge upp och ta den enkla vägen, svara då: Överdriven försiktighet fördärvar själen och hjärtat, ty att leva handlar om mod.

På så sätt håller du oron på avstånd. Den kommer aldrig att försvinna. Med livets visdom är det vår plikt att bli herrar över det som vill förslava oss.
- Paulo Coelho – Manuskriptet från Accra

Our heavenly Father understands our disappointment, suffering, pain, fear, and doubt. He is always there to encourage our hearts and help us understand that He's sufficient for all of our needs. When I accepted this as an absolute truth in my life, I found that my worrying stopped.
- Charles Stanley