KorstågenHej alla underbara!

Då var det dags att äntligen göra ett inlägg på den klart bästa katolska bloggen i Svea rike!

Ledningen på confessiones har bett mig, att skriva några ord om de beryktade korstågen. Som ni säkert vet, så är det ett väldigt brett ämne. Och då jag är begränsad till max 1 A4 sida, så väljer jag att fokusera på det första korståget (1095 e.Kr­1101 e.Kr).
Totalt så var det nio korståg, (som bedrevs till det Heliga landet.) Även om det fjärde korståget, inte räknas av många som ett ”riktigt” korståg, (då venetianerna intog och plundrade Konstantinopel år 1204 e.Kr.) Men nog om detta. För att gå in på ämnet:

Det första korståget (1095 e.Kr­1101 e.Kr)

Från tidig medeltid (500­ -1000 e.Kr) och fram mot högmedeltiden (1000 - ­1350 e.Kr) så var islam på frammarsch i det Heliga landet, Nordafrika, Spanien. Detta innebar förutom människors masskonvertering till islam, också plundring och förstörelse utav kyrkor i samtliga utav dessa ovan nämnda områden. Här följer några faktorer som utlöste det första korståget:

1. Aristokratins yngre söner, och de fattigas, möjlighet att förbättra sin situation i ett samhälle, där det var svårt att avancera, om man tillhörde dessa två grupper.

2. Det öst­romerska (Bysans) rikets begäran om bistånd

3. Försvar utav nyckelplatser i det Heliga landet (Jerusalem, Antiochia, Edessa, Askalon, mfl), men även skydd till alla de tusentals pilgrimer som blev förtryckta, rånade, och i värsta fall mördade.

4. Etablering utav ett europeiskt imperium i Mellanöstern

Vid denna tid (slutet på 1000-­talet), så befann sig Europa i krig. Kungar och furstar slogs mot varandra, om rikedom, land och berömmelse. Påven Urban II, uppmanade Europa att sluta kriga mot varandra, och istället fokusera sig på det Heliga landet, där den ”riktiga” fienden befann sig.

Anfallet mot Jerusalem började den 14 juli 1099. Dagen därpå marscherade de första kristna in i den heliga staden. Något som har väckt stort intresse genom historien är; plundringen och ”massakern” som utfördes av kristna korsfarare. Här har det tolkats olika genom tiderna. Vissa forskare menar att ”korsfararna hade blod upp till knäna från de icke­kristna invånarna i Jerusalem”, medans andra nekar till massaker. Jag vill poängtera att påven Urban II, fördömde all plundring och massaker, som utfördes av korsfararna, samt att kyrkan idag fördömer dessa akter.

Vi lever i olika tider. Kyrkan på 1000­-talet, och kyrkan idag, skiljer sig oerhört mycket. En tredjedel av den kristna världen hade försvunnit pga. den muslimska expansionen och hela den kristna världen var i fara. Korstågen var därför en reaktion mot detta och borde kunnas ses som självförsvar.

Hur som haver, så får man bilda sin egen uppfattning om detta. Jag vill avsluta med ett citat från skriften:
”Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud, och den som älskar är född av Gud och känner Gud. Men den som inte älskar känner inte Gud, eftersom Gud är kärlek” ­ (1 Joh 4:7­8)