Hjälp prästerna hålla deras tro vid liv - Påven

Under sin onsdagsaudiens fortsatte påven Franciskus sin trosundervisning om sakramenten, och idag hade han kommit fram till prästvigningen. Tillsammans med äktenskapet är prästvigningen ett sakrament som gäller särskilda kallelser – ”två stora vägar på vilka den kristne kan göra sitt liv till en gåva av kärlek, och samarbeta i byggandet av kyrkan”, som påven sa. 

Vigningen har tre steg – diakon, präst och biskop – i Kristus Herdens följd. Men vad innebär det att vara präst?

Påven sa att det först och främst innebär att vara en ledare, att leda en församling, men han påminde om att för Jesus innebär det att vara den främsta tjänaren. För det andra är prästen sakramentalt förenad med kyrkan. 

”En präst bör älska sin församling som sin familj, men utan att falla för frestelsen att betrakta den sin egendom, som en personlig besittning!" 
Slutligen understryker påven hur viktigt det är att prästen livnär sitt ministerium, genom att be, fira mässan, bikta sig, för att inte förlora meningen med sin tjänst. "En medelmåttlig präst skadar kyrkan”, sa påven, och uppmanade de troende att hjälpa sina biskopar och präster att be och hålla tron vid liv. 

”Hur gör man för att bli präst? – Det rör sig alltid om ett Herrens initiativ. Det är han som kallar.” Påven sa till folkmassan att ”bland er kanske det finns någon som förnimmar att Herren kallar er till prästämbetet. Var uppmärksamma på Herrens kallelse och ta vara på den.”