Benediktinsk medaljong

Jag har på senare tid börjat bära en Benediktinsk medaljong om halsen, som jag fick av diakon Björn Håkonsson vid ett SUK läger i somras. På baksidan hittar man en gravering av den helige Benedikt i sin grotta, där det står "Eius in obitu nostro praesentia muniamur" vilket betyder: Må vi vara stärkta av hans närhet vid tiden av vår död! 

På den här sidan (se bild) står det "Crux sacra sit mihi lux. Nunquam draco sit mihi dux" = Må det heliga korset vara mitt ljus. Må draken aldrig bli min guide! 

Bokstäverna i cirkeln runt korset står för "Crux Sancti Patris Benedicti" = Korset för vår helige fader Benedikt. 

Följande bokstäver - V R S N S M V - S M Q L I V B - Vade Retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! Det är en formel för att fördriva djävulen = Vik hädan Satan. Fresta mig inte med din fåfänga. Det du erbjuder mig är ondska. Drick giftet själv!