Julen, var är du?

Julen börjar närma sig, man känner julstämningen i luften och gatorna är fint pyntade men vet folk i Sverige varför julen ens firas? Det känns som att många har glömt det.
Jag satt på bussen häromdagen påväg till stan för att kolla på julklappar när två kvinnor som satt bakom mig pratade om sina barns Luciatåg och julavslutning: "Åhhhh vad fint de hade pyntat lokalen till julavslutningen och Luciatåget" säger ena kvinnan. "I min sons skola hade de det i matsalen, inte så speciellt" säger den andra kvinnan.

Vaah? Lokal, matsal men vaaa???? Vad hände med kyrkan? Vad hände med att man hade Luciatåg och julavslutning i kyrkan? Varför ens fira Lucia om man inte samtidigt erkänner dess religiösa innebörd? Det faktum att Lucia lät sig bli mördad hellre än att förneka sin kristna tro, verkar ha försvunnit! Det är att förolämpa henne när man firar hennes högtid, utan att veta själva anledningen till varför man firar den. 

Tydligen så finns det en skollag som säger att svenska skolan är icke-konfessionell, alltså att skolan inte ska bekänna sig till någon religiös tro. Detta är på grund av politikers rädsla för att stötta mot mångkulturalismen eller personer som avsäger sig tro. Knappt tre av tio svenskar anser sig ha en religiös tillhörighet och de flesta firar en mycket avkristnad jul.  

Den kristna högtiden är mycket mer än skyltsöndag, ledighet, julgran, tomte och dignande julbord. Folket förlorar långsamt kontakten med den stora högtiden, då politiker gör allt för att sopa tron under mattan. Den unga generationen övertygas om att jul alltid har handlat om julklappar och inte det faktum att Jesus föddes. 

Julen har förändrats mycket under den senaste årtionde, vi som kristna måste vara försiktiga så att vi inte följer med strömmen och förväxla den sanna betydelsen av jul med julklappar! Låt inte din relation, tro och kärlek till Gud förändras till det sämre. Det gäller för oss kristna att inte köra med samma linje som samhället utan vara stolta över vår tro, och fira den med stolthet!
God Jul allihop och glöm aldrig julens sanna betydelse!
RB H