Dorothy Day - en riktig kämpe!

Inom kyrkan har vi många underbara personer som vi kan se upp till. En av dem som jag beundrar lite extra mycket är en kvinna vid namnet Dorothy Day. Hon levde under början av 1900-talet och var en amerikansk journalist, politisk aktivist och hängiven katolsk konvertit.

Hon hade en krokig väg till tron, som bland annat innebar en tid av agnosticism. Day levde till en början ett bohemiskt livsstil, hade en olycklig kärleksaffär som resulterade i en abort, tätt följt av ett kortvarigt misslyckat äktenskap. Day blev därefter tillsammans med en man som hon fick dottern Tamar med. Tiden runt dotterns födelse började Day att dras till katolska kyrka. Hon fick kontakt med en nunna som hon råkat träffa på gatan en dag, och som sedan kom att hjälpa henne att få dottern döpt, till pojkvännens stora missnöje.
Det allt växande intresset för kyrkan och tron blev en källa till splittring i förhållandet. När de gjorde slut kände sig Day äntligen fri att konvertera till Katolska kyrkan.

Day fick under 30-talets ekonomiska kollaps kontakt med en djuptroende fransk immigrant vid namnet Peter Maurin. En man som i likhet med den helige Franciskus av Assisi spenderade sin tid åt att tjäna de fattiga. Maurin och Day arbetade under resten av sina liv med att förbättra levnadsvillkoren för de som hade det sämst ställt i samhället och startade tillsammans rörelsen "The Catholic Worker". Day hann hjälpa väldigt många fram till sin död den 28 november 1980. Hon är känd för att ha sagt:

No one has a right to sit down and feel hopeless. There is too much work to do~

Nedan hittar ni trailern till filmen "Entertaining Angels", som handlar om Dorothy Days kamp för social rättvisa: